szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország nem hosszabbítja meg a gabalai lokátorállomásra vonatkozó, Azerbajdzsánnal kötött bérleti szerződését, a két ország ezért tárgyalásokat kezdett a létesítmény visszaszolgáltatásának részleteiről - közölte Vlagyimir Dorohin, Oroszország bakui nagykövete.

Az azeri tulajdonban lévő radarállomásra Oroszország, mint bérlő, saját műszaki berendezéseket is beépített. A tárgyalások során azt kell tisztázni, hogy az oroszok mit vihetnek magukkal, és mit nem - fűzte hozzá a nagykövet.

A két ország által 2002-ben aláírt bérleti szerződés tavaly december 9-én lejárt. Tavaly február végén moszkvai források már jelezték, hogy a Bakuval folytatott szerződéshosszabbítási egyezkedések zsákutcába jutottak.

A bakui orosz nagykövet közlése nem tért ki arra, mi az oka, hogy Moszkva a továbbiakban nem tart igényt a radarállomásra. A kínai hírügynökség szerint azonban Oroszország számára túlságosan költséges lenne a létesítmény további működtetése. A Kommerszant című orosz lap egy évvel ezelőtt azt írta, hogy az azeri fél 7 millióról 300 millió dollárra (mintegy 65 milliárd forint) akarta felsrófolni az éves bérleti díjat.

A gabalai lokátorállomás az azeri fővárostól, Bakutól mintegy 200 kilométerre északnyugatra van, 100 kilométerre a Kaszpi-tenger nyugati partjától. A 18 emeletes, megfigyelőállomást is magába foglaló, 128 méter magas létesítmény 1985-ben épült a déli irányból fenyegető rakétatámadások előrejelzésére. Műszaki adottságait tekintve még ma is a legnagyobb teljesítményű a posztszovjet korai előrejelzési rendszerben. A Szovjetunió felbomlása után azonban a stratégiai jelentőségű lokátorállomás kikerült a jogutód Oroszország fennhatósága alól, és Moszkva azóta bérelni kényszerült a létesítményt.

Oroszország 2007-ben - hogy elejét vegye a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek Kelet-Európába telepítésének - felajánlotta Washingtonnak a gabalai lokátor közös működtetését a "lator" országok - például Irán - felől érkező esetleges rakétatámadások előrejelzésére, tekintve, hogy a berendezés 8 ezer kilométeres észlelő sugara lehetővé teszi ezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Kitart a kellemes őszi idő

Kitart a kellemes őszi idő

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi

Még a CIA is ehhez a céghez fordul, ha titkokra kíváncsi