szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhárom év börtönre ítéltek pénteken egy 27 éves tibeti férfit, mert rávett egy szerzetest, hogy felgyújtsa magát - jelentette a kínai média.

A Phagpa nevű vádlottat szándékos emberölés vádjában találták bűnösnek nyílt tárgyaláson. Az ítélethirdetést több mint száz ember jelenlétében tartották az északnyugat-kínai Csinghaj tartományhoz tartozó Huangnan tibeti autonóm prefektúra középfokú bíróságán. 

Az indoklás szerint Phangpa a Tungzsen megyei Dova kolostor egy szerzetesét 2012 közepén arra beszélt rá, hogy vállalja az öngyilkosságot, amivel kifejezheti a tibetiek szabadság és függetlenség iránti vágyát. Az önégetőket a nemzetiség hőseinek nevezte. A szerzetes 2012. november 18-án egy szállodában készült fel tettére, szobájába benzint és egyéb eszközöket vitt, mivel azonban sógornője tudomást szerzett szándékáról, terve végül meghiúsult. 

A bíróság azt is megállapította, hogy Phagpa korábban felkereste más önégetők családját, és az áldozatok hozzátartozóinak pénzt adott, valamint a tibeti emigráns kormány tagjainak fényképét ajándékozta nekik. A férfinak azt is a terhére rótták, hogy Dova településen tiltakozást szervezett, és annak vezérszónoka volt. 

Az önégetési ügyek Csinghaj tartományi felderítő csoportjának vezetője csütörtökön közölte, hogy területükön eddig összesen hetven embert fogtak le önégetéses ügyekkel összefüggésben. 

A közelmúltban a Szecsuan tartományi Apa megye bírósága egy volt szerzetest felfüggesztett halálbüntetésre, társát pedig tízévi börtönre ítélte, mert három év alatt nyolc embert vettek rá arra, hogy felgyújtsák magukat. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban hat tibetit ítéltek háromtól 12 évig terjedő börtönre, mert közreműködtek egy falusi fiatalember önégetésében. 

Az elmúlt négy évben a tibetiek lakta területeken több mint kilencvenen választották az önkéntes tűzhalált. Tibeti emigráns szervezetek szerint elkövetőik így tiltakoztak a kínai elnyomás ellen és követelték a dalai láma hazatérését, míg pekingi és helyi tibeti vezetők szerint a Tibet függetlenségéért harcoló erők áldoznak fel ily módon többnyire fiatal életeket, hogy a tibeti kérdést nemzetközi szinten napirenden tartsák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak