szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Államcsíny előkészítésének vádjával pénteken 13 év szigorított javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt első fokon a moszkvai városi bíróság egy volt orosz hírszerző ezredest.

Vlagyimir Kvacskovot, az 1611-es orosz népfelkelés vezéreiről, Minyinről és Pozsarszkijról elnevezett népi milícia vezetőjét 2010 decemberében vették őrizetbe. A vád szerint a férfi 2009-ben államellenes fegyveres felkelést szervezett és közreműködött terrorista cselekményekben.

Az ügyészség megállapította, hogy a volt hírszerző ezredes embereket toborzott, akiket speciális kiképzőtáborokba küldött, ahol szakemberek foglalkoztak a kiválasztott férfiak katonai kiképzésével és fizikai felkészítésével. Az úgynevezett Minyin és Pozsarszkij népi milícia végcélja az ügyészség szerint a politikai hatalom megszerzése volt.

Kvacskov nem ismerte el bűnösségét, fellebbez az ítélet ellen. A férfi a nagy sajtóvisszhangot kiváltó bírósági eljárás során kijelentette, hogy háború esetére partizánnak képezték ki a mozgalmához csatlakozó embereket.

Az orosz katonai hírszerzés volt ezredesét korábban más ügyben is perbe fogták, de 2010-ben az orosz legfelsőbb bíróság is felmentette őt az Anatolij Csubajsz, az Oroszország Egységes Energetikai Rendszerei nevű energiaszolgáltató volt elnöke - egykori miniszterelnökhelyettes - elleni merényletkísérlet vádja alól.

Az ügyészség akkor elnézést kért a jogtalan bűnügyi eljárás miatt és Kvacskov 450 ezer rubel (körülbelül 3 millió 150 ezer forint) kártérítést kapott a hatóságoktól.

Anatolij Csubajsz - aki ma a Rosznano állami cég elnöke - a Budiness FM orosz rádiónak nyilatkozva az ítéletre úgy reagált, hogy Kvacskovot veszélyes fasisztoid szélsőségesnek tartja, aki másokat áldoz fel saját vad eszméiért.

A volt orosz miniszterelnök-helyettes BMW márkájú autóját Moszkva környéki településnél 2005. március 17-én robbantották fel és több lövést adtak le rá. A politikus sértetlenül élte túl a merényletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így kell profitot szerezni stadionüzemeltetésből: egyházi pénzzel minden könnyebb

Így kell profitot szerezni stadionüzemeltetésből: egyházi pénzzel minden könnyebb

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői