szerző:
Seprődi-Kiss Árpád
Tetszett a cikk?

A lövöldözéses mészárlások miatt a Bill Clinton idejében elfogadottnál is keményebb fegyvertartási szigorítás készül Amerikában. Az ellenzők szerint azonban a tiltás semmit sem ér, a bűnözők eddig is megszerezték a fegyvereket illegális forrásokból.

Az utóbbi, lövöldözésekkel tarkított időszak újra felkavarta az Egyesült Államok közvéleményét, s újra fellángolt az alkotmány második kiegészítéséről szóló vita a fegyverpártiak és az azt ellenzők között. Az ellentét feloldhatatlannak tűnik, Obama elnök azonban határozottan elkötelezte magát a szigorítások mellett. A Dianne Feinstein kaliforniai szenátor által vezetett keményvonalas fegyverellenzők a megoldást a lőfegyverek fogalom nélkülinek tűnő tiltásában látják, háttérellenőrzések, pszichológiai adatbázisok létrehozása és fenntartása helyett, pedig a fegyvertilalom működőképessége kétségbe vonható.

Az USA szövetségi törvényhozásának történetében már volt példa átfogó tiltásra. Az 1994-ben, Bill Clinton által aláírt első Szövetségi Támadófegyver Tilalom (Federal Assault Weapons Ban) tíz éves időtartamra szólt, és az erőszakos bűncselekmények visszaszorítása érdekében vezették be. Ahhoz, hogy egy fegyver a törvény hatálya alá esőnek minősüljön, elég volt, ha betolható, vagy behajtható tussal, bajonett felszerelését lehetővé tevő foglalattal, pisztolymarkolattal, hangtompító felszerelésére vagy puskagránát kilövésére alkalmas csővel rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a fegyvert ereje helyett adott esetben a külső megjelenése alapján nyilvánították tiltottá

Fegyvertartás-ellenes tüntető. Sandy Hook felkavarta ismét a témát.
©

Ezen felül számos fegyvert név szerint is betiltottak, olyan bűnbandák által gyakran használt fegyvereket, mint az Intratec TEC-9-ese, az amerikai haderő kézifegyver-családjába tartozó AR-15 és a Kalasnyikov egyes variánsai, az Uzi és még számos egyéb típus.

Az újabb tilalmat ellenzők az első tilalom hatástalanságával érvelnek. A mai napig az egyik legvéresebb iskolai mészárlásként számon tartott Columbine-tragédia a tiltási periódus kellős közepén történt, ráadásul az elkövetők többek között a már említett TEC-9-est is használták, amelyet természetesen illegális úton szereztek be.

A tiltás ellen leggyakrabban felhozott ellenpélda az Egyesült Királyság. A szigetországi átfogó tiltás bevezetése után a lőfegyverekkel elkövetett erőszakos bűncselekmények száma megduplázódott, s nem csak európai szinten sereghajtók bűnözési arányokat tekintve, de az Egyesült Államok és Dél-Afrika is jobb statisztikával rendelkezik a briteknél.

Az arányok természetesen nem statikusak. A sajátságos földrajzi és egyéb körülmények miatt a komoly tiltások sokszor pont a visszájára fordulnak az Egyesült Államokban – a legszigorúbb fegyvertartási törvényekkel rendelkező Chicagóban és New Yorkban például kiugróan magas az erőszakos bűncselekmények száma.

Ezt többek között arra vezethető vissza, hogy a törvényt követő állampolgárok számára igen nehéz a fegyverhez jutás, a bűnözők azonban illegális úton ugyanúgy képesek hozzájutni, aminek következményei így a védtelen lakosságon csapódnak le. Tovább fokozza az ellentéteket, hogy egy legfelsőbb bírósági határozat értelmében a rendőrségnek nem feladata az egyén védelme, kizárólag a törvényes rend fenntartása – erre az 1981-es határozatra nagyon gyakran hivatkoznak a fegyvertartást pártolók. A fegyvertartás szabadsága mellett kiállók egyik fő érve ez: a tiltás nyomán nem lesznek képesek megvédeni magukat a bűnözőktől, akik úgyis felfegyverzik magukat, tiltás ide-oda.

Támadófegyver vagy gépkarabély?

A tervezett tiltás tárgya, az „assault weapon”, azaz támadófegyver lényegében egy politikai (és bizonyos tekintetben jogi) varázsszó, nem egy szakmai terminus, ami ráadásul a laikusok számára megtévesztő is lehet. Nem azonos ugyanis a magyar szaknyelv által gépkarabélynak nevezett „assault rifle”-lel, vagyis a katonai célokra használt sorozatlövő fegyverrel, melynek birtoklása a közhiedelemmel ellentétben az Egyesült Államokban is igen szigorúan kontrollált és szabályozott.

A fegyvertartást pártolók szerint a pisztoly Amerikában nem mindig elegendő aaz önvédelemhez.
©

A támadófegyver kinézetre olyan, mint a katonai lőfegyverek, sok esetben azoknak a "civil" változata, de a fő különbség, hogy a pisztolyokhoz hasonlóan nem lehet vele sorozatot lőni. Azonban a támadófegyver tartása melletti érvelők szerint egy olyan decentralizált rendészeti szisztémával és magas bűnözési rátával rendelkező országban, mint az Egyesült Államok, a maroklőfegyverek nem feltétlenül elegendőek ön- és otthonvédelemre.

Az új tiltás listája a korábbinál jóval hosszabb lenne, gyakorlatilag minden széleskörűen használt fegyver megnevezésre kerül név szerint, a maradékot pedig az általános rendelkezések szűrnék ki. Bár több független tanulmány szerint is kétséges, hogy az első tiltás bárminemű hatással lett volna az erőszakos bűncselekmények számára, Feinstein szenátor teljes mellszélességgel kampányol a következő, ezúttal határozatlan időre szóló tilalom mellett. Előzetes felmérések szerint azonban erősen kétséges, hogy az igen drasztikus törvénytervezetet elfogadja a republikánus többségű képviselőház.

Miközben napról-napra nő a magánkézben lévő fegyverek száma, az utóbbi évek gyilkossági statisztikája folyamatos csökkenést mutat. A sok áldozatot követelő mészárlások elkövetői szinte kivétel nélkül mentálisan instabilak voltak, így a célszerű megoldás inkább az átfogóbb adatbázisok létrehozásában, komolyan pszichológiai szűrésekben, illetve szigorúbb tárolási szabályok meghozatalában rejlik. Olyan tragédiák árnyékában, mint az aurorai mozis lövöldözés, a Sandy Hook iskolai mészárlás, a törvényhozás és a közvélemény hajlamossá válik érzelmi alapon dönteni a fegyvertilalom ügyében, holott társadalmi érdek lenne a minden problémát kimerítő egyeztetés és társadalmi konszenzus, illetve független szakértők bevonásával megalapozott objektív és valóban funkcionális törvények meghozatala.

A cseh modell

Nem kell a tengeren túlra menni viszonylag liberális szabályozásért. Európa talán legengedékenyebb fegyvertartási törvényével Csehország rendelkezik, ahol ugyan nincs alkotmányba vésve a fegyvertartás joga, de bárki, aki elmúlt 18 éves és büntetlen előélettel rendelkezik, birtokolhat lőfegyvereket. A helyzet természetesen nem ilyen egyszerű, a fegyvereket összesen négy kategóriába sorolja az ottani törvénykezés: A – tiltott lőfegyverek és eszközök, B – engedélyköteles lőfegyverek, C – regisztrációköteles lőfegyverek, D – 18 éves kor fölött szabadon birtokolható lőfegyverek.

Az automata fegyverek, és az olyan katonai felhasználású eszközök, mint pl. hangtompító, lézer irányzék, éjjellátó céltávcső, illetve katonai lőszerek a tiltott kategóriába esnek. A félautomata hosszú- és maroklőfegyverek többsége az engedélykötelesek közé, míg a – többek között a kisebb tárkapacitás miatt – korlátozottabban használható társaik a regisztrációkötelesek kategóriájába tartoznak. Légpuskák 16 joule torkolati energia alatt, feketelőporral működő fegyverek, illetve antik harceszközök mindenféle bejegyzés, vagy engedély nélkül bármely felnőtt által tarthatóak. Ugyan kérnek indokot a birtoklásra, azonban az önvédelem minden további kérdés nélkül elfogadott érv a cseheknél.

A magyar szabályozás

Magyarország fegyvertartási törvényei még európai viszonylatban is nagyon szigorúak. Lőfegyverhez munkavégzés, sportlövészet, oktatás, vadászat vagy nagyon kivételes esetben önvédelem céljából juthatnak a polgárok. A 2009-es pécsi egyetemi lövöldözés után ezeket a szabályokat tovább szigorították. Ugyan nemrégiben a lövészetet sportszerűen űzők számára fontos könnyítéseket fogadott el a parlament, így is igen komoly procedúrán kell átesnie annak, aki ezt a sportágat választja.

Magyar PA-63-as pisztoly. Civileknek csak szigorú feltételekkel lehet, a pécsi egyetemi lövöldöző mégis hozzájutott lőfegyverhez.
©

Természetesen a büntetett előélet, pszichológiai alkalmatlanság itthon is kizáró ok. Légfegyverek 7.5 joule torkolati energia alatt, gáz-riasztó fegyverek birtokolhatóak engedély nélkül, ez utóbbi viseléséhez már engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól. Használatukat illetően az általános tapasztalat, hogy a rendőrök igen ritkán elnézőek a gázpisztolyt gyakorlatban is használókkal. Az igazi fegyverekkel megegyező kinézetű, de csak műanyag golyó kilövésére alkalmas airsoft fegyvereket is csak töltetlenül, dobozban vagy fegyvertáskában szabad hordani, és csak magánterületen, a tulajdonos engedélyével lehet használni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!