szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szenátusi erőviszonyok alakulásában egymást követik a fordulatok a vasárnapi-hétfői olaszországi parlamenti választások után: míg az első szavazatok kiértékelése után két közvélemény-kutató intézet is a jobboldal minimális előnyét jelezte, a szenátusi szavazatok felének összeszámlálása után a belügyminisztérium immár azt közölte, hogy a felsőházban a balközép Demokrata Párt és a Baloldal, Környezet, Szabadság koalíciója 32,87 százalékon áll, a jobbközép Szabadság Népe - Északi Liga szövetsége pedig 29,29 százalékon.

Beppe Grillo 5 Csillag Mozgalma 24,02 százalékot, a Mario Monti vezette centrumpárti lista 9,16 százalékot szerzett. Az adatok a több mint 60 ezer szavazókörzetben leadott voksok felét tükrözik.           

Korábban az Istituto Tecne közvélemény-kutató intézet 31 százalékot adott a felsőházban a jobboldalnak a balközép 29,7 százalékával szemben. Az Istituto Piepoli ugyanezt 31 százalékon és 29,5 százalékon mérte. 

A szavazóhelyiségek három órakor történt lezárása óta folyamatosan változnak az eredmények, ezért a pártok és a sajtó is óvatosan kezelik a még nem végleges adatokat.           

A szavazatszámlálás a szenátusra leadott voksokkal kezdődött: a római parlament felsőházának mandátumait a pártoknak a tartományokban elért eredményei szerint osztják fel. A legtöbb mandátumot érő Lombardiában a felmérések a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe és az Északi Liga alkotta koalíció előnyét mutatják. Más adatok szerint a Szabadság Népe és a balközép Demokrata Párt fej-fej mellett áll.

A pártok vezetői egyelőre nem nyilatkoznak.        

Annamaria Cancellieri belügyminiszter bejelentette, hogy a részvételi arány csaknem 75,2 százalékos volt. Több mint öt százalékponttal kevesebb, mint a legutolsó 2008-as választáson.           

A miniszter este 21 órára ígérte a végleges szenátusi eredményeket, éjfélig pedig a képviselőházi voksolás mérlegét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

PM: A hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik

PM: A hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást