szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új, SARS-szerű koronavírus veszélyére hívta fel az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ az állami és helyi egészségügyi hatóságok figyelmét, hangsúlyozva, hogy a vírus okozta fertőzés halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés tünetei közé sorolják az akut légzőszervi megbetegedést, a lázat, a köhögést és a ziháló lélegzést. Feltételezik, hogy állat – egy tanulmány szerint denevér – lehet a forrása.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A CDC csütörtöki tájékoztatása szerint jóllehet a vírus a Közel-Keleten bukkant fel először, az azóta regisztrált esetek azt jelzik, hogy emberről emberre terjed, és Nagy-Britanniában már három megerősített fertőzés fordult elő. Eddig világszerte 14 esetet jegyeztek fel, és a nyomukban fellépő betegségek 8 ember halálához vezettek.

A vírus megtámadhatja a tüdőt, és ugyanolyan könnyen kikerüli az immunrendszert, mint a nátha vírusa. Ugyanúgy a koronavírusok családjába tartozik, mint a megfázást előidéző vírusok, illetve a súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírus. (Utóbbi 2003-ban ütötte fel a fejét Kínában, és a világszerte nyolcezer embert fertőzött meg, akiknek egytizede meghalt.)

A kutatók még nem bizonyosak abban, honnan származik az új vírus. Feltételezik, hogy állat – egy tanulmány szerint denevér – lehet a forrása. Nem ismeretes a vírus valódi elterjedtsége sem az emberek körében, mivel az eddig észlelt 14 eset a legsúlyosabb volt, és lehetséges, hogy sokkal többen fertőződtek meg vele, csak enyhébb formában. Az amerikai egészségügyi hatóság a fertőzés tünetei közé sorolta az akut légzőszervi megbetegedést, a lázat, a köhögést és a ziháló lélegzést.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság mBio című online folyóiratában korábban szakemberek azt közölték, hogy az immunrendszert erősítő szer, az interferon hatással van az új vírusra, ami megnyithatja a kezelés lehetőséget egy nagyméretű járvány esetén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk

FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk