szerző:
MTI/AP/AFP
Tetszett a cikk?

Csapásokat mért a szíriai légierő vasárnap Homsz Bab Amr nevű negyedére, ahol aznap hajnalban meglepetésszerű támadást indítottak a lázadók a kormányerők ellen - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A városrészt tavaly több mint egy hónapon át szüntelenül lőtte a hadsereg tüzérsége, míg végül március 1-jén visszafoglalták.

Az OSHD szerint a hadsereg teljesen körülzárta Homsz városát, senki sem léphet be vagy távozhat onnan. A kormányerők körülzárták Bab Amrt, és megrohamozták a városnegyedet, ahová a lázadók bevették magukat.

A légierő szombaton támadta az észak-szíriai Rakka tartományt, a két légitámadásban tizennégyen haltak meg - közölte a londoni székhelyű OSDH.

Rakka az első tartományi székhely, amely egy hete a lázadók kezére került. Az ostromot vezető lázadó csoportok többségében iszlamisták, vannak közöttük szélsőségesek is. A hétvégén közzétett videofelvételek szerint egyes harcosok ítélet nélkül foglyokat végeztek ki.

Az ellenzéki szervezeteket tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció a "mély nézeteltérések" miatt másodszor is elhalasztotta a lázadók kezén lévő területeket irányító kormány megalakítását, amelyre a tervek szerint kedden Isztambulban került volna sor - közölte az AFP francia hírügynökséggel a koalíció egyik tagja, Samír Nasár. A politikus szerint a nézeteltérések annyira súlyosak, hogy még abban sem tudtak megegyezni, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen kormányra: egyesek ellenzik, mások támogatják az elgondolást.

A március 2-ra tervezett tanácskozást, amelyen a lázadók kezén lévő területek miniszterelnökét jelölték volna ki, végül amerikai és orosz nyomásra elnapolták, Washington és Moszkva ugyanis a damaszkuszi rendszer és az ellenzék párbeszéde útján létrejövő átmeneti kormány felállítását támogatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!