szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem engedték ki Ukrajnából Szerhij Vlaszenkót, a bebörtönzött Julija Timosenko védőjét, aki szerdán Brüsszelbe utazott volna a parlamenti képviselői mandátumfosztásával kapcsolatos európai parlamenti vitára.

A jogász közlése szerint a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren tartóztatta fel őt az ukrán határőrség annak ellenére, hogy a főügyészség szerint nincs ellene folyamatban lévő jogi eljárás. Az incidens miatt Vlaszenko bizonyosra veszi, hogy ugyanúgy a "politikai elnyomás" áldozatává válik, mint védence, Timosenko. 

"Számítok arra, hogy hamarosan letartóztatnak, és mindezt azért teszik, hogy Julija Timosenkónak ne legyen szakmailag jól felkészült jogi védelme az ellene koholt vádak alapján indított büntetőeljárásokban" - jelentette ki a jogász. 

Vlaszenkót - aki a Timosenkót támogató ellenzéki Haza párt színeiben került be az ukrán törvényhozásba a tavaly októberi választások nyomán - egy hete fosztotta meg a bíróság mandátumától, kimondva, hogy ügyvédi tevékenysége összeférhetetlen a képviselőséggel. Vlaszenko már korábban közölte: azért fosztják meg a képviselőséggel járó mentelmi jogtól, mert legalább három büntetőjogi eljárást készülnek indítani ellene. Ezt azonban a főügyészség cáfolta.    

Szerdán a tervek szerint Brüsszelben az Európai Parlament soron kívül tárgyal az ukrán belpolitikai helyzet alakulásáról, amelynek apropóját éppen Timosenko védőjének mandátumfosztása adja. A február 25-én tartott EU-ukrán csúcstalálkozón ugyanis uniós vezetők tudtára adták Viktor Janukovics ukrán elnöknek, hogy elfogadhatatlannak tartják az ukrán bíróságok politikai célokra történő felhasználását. A "szelektív igazságszolgáltatás" miatt előfordulhat, hogy az EU mégsem írja alá a szabadkereskedelmet is tartalmazó társulási megállapodást Kijevvel az unió novemberi vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezletén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt