szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Viviane Reding uniós biztos azzal fenyegette meg Magyarországot, hogy uniós forrásokat von el az alaptörvény negyedik módosítása miatt – írja a Wiener Zeitung.

"A bizottság a szerződések őreként nem nézheti tétlenül, ha ezen szerződések alapvetéseit lábbal tiportják" – mondta Reding csütörtökön Berlinben azzal kapcsolatosan, hogy hétfőn a magyar parlament elfogadta az alatörvény negyedik módosítását.

Az Európai Bizottság megvizsgálja az alkotmánymódosítást és ennek következményeit – jelentette ki az uniós biztos a Wiener Zeitung beszámolója szerint, utalva az EU-szerződés 7. cikkelyére, mely szerint egy tagország jogait korlátozhatja az Európai Unió abban az esetben, ha az uniós elvek sérülnek. Ez Reding szerint ahhoz is vezethet, hogy megvágják az uniós kifizetéseket, vagy korlátozzák Magyarország szavazati jogát.

"Az alaptörvény nem játék. Nem lehet minden félévben megváltoztatni" – fogalmazott az uniós biztos, utalva arra, hogy a magyar alkotmány 2012. januári elfogadása óta a hétfői már a negyedik módosítás. Reding – aki mint Orbán Viktor, az EP konzervatív pártcsaládjához tartozik – hozzátette: az a benyomása, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság.

vm

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Kirúgta Frank Lampardot a Chelsea

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson