szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közvetlen telefonvonalak után a katonai forródrótot is megszüntette szerdán Észak-Korea Dél-Koreával.

Szöuli értesülések szerint egy magas rangú észak-koreai katonai tisztségviselő tájékoztatta erről a dél-koreai hatóságokat, aki azt mondta: nincs szükség a katonai kommunikáció folytatására egy olyan helyzetben, amikor háború törhet ki bármelyik pillanatban. Bármiféle katonai párbeszédet, illetve kommunikációt csak akkor újíthatnak fel, ha Dél-Korea beszünteti "ellenséges akcióit" Észak ellen – tette hozzá.

A hivatalosan humanitárius célokat szolgáló, a két ország vöröskeresztjét összekapcsoló panmindzsoni kommunikációs kapcsolatot Észak-Korea március 13-án szakította meg, válaszul az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra és a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra. A katonai kommunikációt azonban akkor még érintetlenül hagyta.

A szerdai lépés a két Korea közötti feszültség kiéleződésének újabb jele. Phenjan előző nap jelentette be, hogy harckészültségbe helyezte hadászati rakétaegységeit és tüzérségi - ezen belül nagy hatótávolságú - ütegeit, valamint arra adott parancsot, hogy ezek vegyék célba az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait, kontinentális területét és Dél-Koreát.

Az intézkedést feltehetőleg az váltotta ki, hogy az amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton az amerikai erők Phenjan figyelmeztetése ellenére újabb berepüléseket hajtottak végre bombázókkal az észak-koreai területek közelében. Az Egyesült Államok és Dél-Korea március elején kezdte a közös hadgyakorlatot, ami április végéig tart.

Észak-Korea február 12-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Phenjant. Ezután az észak-koreai vezetők közölték, hogy érvénytelennek tekintik az 1953-as háború után Dél-Koreával kötött fegyverszüneti megállapodást.

Elemzők szerint nagyon valószínűtlen, hogy az északiak elindítanának bármilyen közvetlen támadást a dél-koreai-amerikai gyakorlat idején. Ugyanakkor lehetségesnek mondják, hogy utána kiprovokáljon valamilyen konfrontációt Dél-Koreával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Belebukott a holland kormány a családtámogatási botrányba

Kiválóan fogy a Porsche első elektromos autója

Kiválóan fogy a Porsche első elektromos autója

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását