szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányalakítással megbízott Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt főtitkára pénteken számol be Giorgio Napolitano államfőnek arról, mire jutottak a pártokkal a konzultációkon. Bersani titkos háttérmegbeszéléseket folytat vagy blöfföl – így értékelte az olasz sajtó az új római kormány felállításával március 22-én megbízott Bersani eddigi munkáját.

A Demokrata Párt főtitkárnak szerdán kellett volna lezárnia az egyeztetést a pártokkal, de még csütörtökön is tárgyalnak majd, amikor Bersani szövetségesével, a Nichi Vendola vezette Baloldal, Környezet, Szabadság párttal összegzi a helyzetet. Csak ezután megy Napolitanóhoz, aki arra a kérdésre vár választ, hogy a februári választásokat szenátusi többség nélkül megnyerő Demokrata Párt-Baloldal, Környezet, Szabadság képes lesz-e kormányozni.

Az 5 Csillag Mozgalom szerdán nemet mondott a Bersani-kormány külső támogatására. Bersani azt kérte, az 5 Csillag Mozgalom ne akadályozza meg a kormány felállását. A civil mozgalom parlamenti frakciója viszont bejelentette: arra sem hajlandó, hogy a balközépnek való bizalmi szavazáson kivonuljon az ülésteremből, így biztosítva, hogy kisebb parlamenti létszámmal Bersani esetleg támogatást szerezzen.

A Bersani, illetve Vito Crimi és Roberta Lombardi, az M5S szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője közötti egyeztetést az olasz internetes hírportálok az 5 Csillag Mozgalom kérésére egyenesben közvetítették.

Az olasz sajtó szerint Bersaninak nincsen más választása, mint a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népével való koalíció, de ő ezt kizárta. Egyes találgatások szerint Bersani tudja, hogy a Berlusconiék nélkül nem tud parlamenti többséget szerezni, de az utolsókig vár "csodát remélve". Abban bízik, hogy egy párt sem akar visszatérni az urnákhoz.

Mások szerint a két párt esetleges megállapodásának tétje az új köztársasági elnök személye. Az olasz internetes kommentek szerint Bersaninak "fogalma sincsen, mit tegyen" és ezért az "időt húzza".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését