szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Húsvét szombaton az olasz közszolgálati televízióban "kiállítják" a krisztusi ereklyeként ismert torinói szent leplet, amelyről okostelefon-alkalmazás is készült.

Olaszok és külföldiek legutóbb 2010 májusában láthatták közelről a torinói Keresztelő Szent János székesegyházban őrzött ereklyét. Akkor kétmillióan voltak kíváncsiak Krisztus állítólagos halotti leplére.  

A húsvét alkalmából az Olaszországban Sindone névvel ismert ereklyét Rai Uno tévécsatorna mutatja be szombat délutáni vallási műsorában. Másfél órán át közelről mutatják a leplet, egyenesben sugározva a torinói székesegyházból, ahol "felállítják" az egyébként fektetve őrzött ereklyét. A lepel előtt háromszáz beteg, valamint a torinói egyházmegye harminc fiatalja fog imádkozni. A műsorban Ferenc pápa videoüzenete is elhangzik. 

Az olasz televízióban nem először mutatják be a torinói leplet. Ezt megelőzően 1976-ban VI. Pál akarata volt, hogy az ereklyét az olasz köztévében is "kiállítsák". A torinói lepel négyszázharminchat centiméter hosszú és száztíz centiméter széles lenvászon anyag. A rajta levő képmás egy keresztre feszített embert ábrázol. A lepel korát és eredetét régóta tartó tudományos vita kíséri. A lepel digitális fényképe és története húsvéttól okostelefon-alkalmazáson (Sindone 2.0) is letölthető, ehhez a torinói egyházmegye engedélyét adta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól