szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szomália a fegyverexportra és a külföldi segélyekre vonatkozó amerikai törvények értelmében jogosulttá vált arra, hogy "védelmi cikkeket és védelmi szolgáltatásokat" kaphasson - döntötte el az amerikai elnök.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn úgy döntött, hogy amerikai katonai segítségben részesülhet a szomáliai kormány, amely az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló, radikális iszlamisták megfékezésére törekszik.

Az elnök egy John Kerry külügyminiszternek adott utasításában leszögezte, hogy Szomália a fegyverexportra és a külföldi segélyekre vonatkozó amerikai törvények értelmében jogosulttá vált arra, hogy "védelmi cikkeket és védelmi szolgáltatásokat" kaphasson. Arról ezentúl a diplomáciai tárca vezetője jogosult dönteni, hogy a kelet-afrikai ország valóban részesüljön-e amerikai katonai segélyben.

A biztonsági helyzet sokat javult szomáliai főváros, Mogadishu környékén, amióta az al-Shabaab iszlamista csoport fegyveresit az Afrikai Unió erőinek (Anisom) 2011. augusztusi katonai offenzívája kiverte a térségből. A pokolgépes merényletek és a gyilkosságok azonban továbbra is folytatódnak.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint az elnöki döntés az amerikai-szomáliai kapcsolatok javulásának jele. Mint elmondta, azt nem előzte meg olyan értékelés, hogy az országban erősödött volna a fenyegetettség, vagy hogy az Egyesült Államoknak lépéseket kellene hoznia azzal kapcsolatban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt hónapban részlegesen feloldotta a Szomália ellen bevezetett részleges fegyverembargót, hogy azzal támogassa az ország kormányát. Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök március 28-án bejelentette, hogy kormánya két hónapon belül könnyűfegyver-szállítmányhoz jut majd. (A világszervezet továbbra is tiltja a nehézfegyverek szomáliai importját.)

Az Egyesült Államok hivatalosan január 17-én ismerte el Mohamud kormányát. Övé az első vezetés Mogadishuban, amelyet Washington 1991 óta elfogad.

Az amerikai vezetés keserű tapasztalatokat szerzett, amikor a kilencvenes évek elején az ENSZ-erők kötelékében beavatkozott a szomáliai harcokba: 1993. október 3-án, egy amerikai helikopter lelövésekor 18 katonáját veszítette el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!