szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vasárnapi montenegrói elnökválasztáson indult mindkét jelölt, a kormánypárti és az ellenzéki is győztesnek nyilvánította magát késő este. A voksolás hivatalos eredményét várhatóan hétfőn hirdetik ki.

Filip Vujanovic, az Adria-parti kis országot több mint 20 éve kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje bejelentette: a párt saját számításai szerint ő kapta a szavazatok 51,3 százalékát, míg ellenfele, Miodrag Lekic 48,7 százalékot szerzett.

A megosztott ellenzék több pártja által támogatott Lekic táborából ugyanakkor közölték: a szavazatok több mint 90 százalékának összesítése után az ellenzéki jelölt 50,5-49,5 arányban vezet, és a maradék néhány százaléknyi szavazattól függetlenül megnyerte az elnökválasztást.

Az öt évre választott államfő tisztsége ceremoniális Montenegróban, a végrehajtó hatalmat a Milo Djukanovic miniszterelnök vezette kormány gyakorolja. Az elnökválasztáson elszenvedett esetleges vereség ugyanakkor súlyos csapás volna a DPS számára.

Csaknem hét évvel Montenegró függetlenné válása után továbbra is az államiság kérdése, Montenegró önállósága a legfontosabb törésvonal. Mint minden korábbi voksolásnál, a vasárnapi elnökválasztást megelőző kampányban is ez volt az egyik fő téma. A Montenegró függetlenségét pártolók túlnyomó többsége a DPS jelöltjét támogatta, a Szerbiával való államközösség hívei Lekicre szavaztak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!