szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden 87 percben életét veszti egy ember lőfegyvertől a közép-amerikai Hondurasban, főleg az egyre hevesebb drogháború következtében – közölte az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (Conadeh).

A 100 ezer lakosra jutó 91,6 gyilkossággal Honduras a világ legveszélyesebb országa az ENSZ Kábítószer- és Bűnözésellenes Irodájának (Unodoc) adatai szerint. (Összehasonlításul: Németországban mindössze 0,8 emberölés jut 100 ezer lakosra egy év alatt.)

A közép-amerikai országban folyamatosan nő az emberölések száma 2005 óta, amikor még "csak" 2 417 ember vált gyilkosság áldozatává. Tavaly 7 172 embert lőttek le.

Hondurasban fiatalok bandái, az úgynevezett marák vívnak évek óta elkeseredett küzdelmet a busásan jövedelmező fegyver- és drogpiac újrafelosztásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!