szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztrália tiszteletbeli állampolgár címet adományozott hétfőn Raoul Wallenberg svéd diplomatának, aki 1944-ben Budapesten több tízezer magyar zsidót mentett meg a deportálástól. Ő az első, akit Ausztrália ilyen elismerésben részesített.

"Wallenberg tevékenységének legnagyobb emlékművét azoknak az élete jelenti, akiket megmentett, és Ausztrália büszke rá, hogy a túlélők közül egyesek ebben az országban telepedtek le" - mondta Julia Gillard ausztrál miniszterelnök a posztumusz cím odaítélése alkalmából. A svéd diplomata korábban tiszteletbeli állampolgárságot kapott az Egyesült Államoktól, Kanadától és Izraeltől. 

Svédország tavaly ünnepelte Wallenberg születésének 100. évfordulóját. A diplomata 1944 júliusától 1945. januári eltűnéséig óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy minél több zsidót mentsen meg a pusztulástól, felhasználva, hogy Svédország semleges volt a II. világháborúban. Halálának körülményei nem tisztázottak. A hivatalos orosz álláspont szerint 1947 júliusában halt meg egy szovjet börtönben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben