szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A román kormánykoalíció egyik pártja, a Konzervatív Párt (PC) a hatóságokhoz fordult, miután magyar és román lapokban tényfeltáró anyag jelent meg arról, hogy a magyar kormány közvetett csatornákon, állami vállalatok révén pénzeli az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP).

Mivel az EMNP közvetlen finanszírozását a törvény tiltja, az EMNT–EMNP-projektet vélhetően közvetett csatornákon keresztül támogatja a magyar kormány: egyrészt az EMNT által működtetett Demokrácia Központ-hálózaton egy sor másodvonalbeli politikusnak biztosít megélhetést, másrészt (valószínűleg meghívásos) pályázatok révén nagyobb pénzösszegeket adományoz nekik – írta a Transindex.

A cikk nyomán a román kormánykoalícióban részt vevő Konzervatív Párt (PC) csütörtökön a román korrupcióellenes ügyészséghez, a választási hatósághoz és a hírszerzéshez fordult, közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a pártfinanszírozási törvény értelmében Romániában tilos a pártok külföldi támogatása. "A Székelyföld autonómiájáért és Románia föderalizálásáért küzdő párt hálózatát tulajdonképpen a magyar állam finanszírozza, közvetett csatornákon juttatva el a pénzeket, megkerülve a törvényt" – áll a PC közleményében.

A Transindexnek a Freedom House Románia Alapítvány támogatásával készített tényfeltáró anyaga azt állítja, hogy az Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz (EMNT) kötődő civilszervezetek a 2012-es romániai választási évben közel egymillió euró (300 millió forint) támogatást kaptak a magyar költségvetésből és állami tulajdonban levő magyarországi vállalatoktól.

Az EMNP csütörtökön kiadott közleményében azzal védekezett, hogy szerintük az írás politikai megrendelésre készült, mivel a Transindexet Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke működteti. Kelemen Hunor visszautasította, hogy politikai megrendelésre készült volna a Transindex tényfeltáró írása. Hangsúlyozta: a tényfeltáró riportot a Freedom House Románia Alapítvány által szervezett Grants for Investigative Journalism program keretein belül írta a szerző, az amerikai külügyminisztérium és Franciaország bukaresti nagykövetségének anyagi támogatásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!