szerző:
MTI/hvg.hu

A 19 éves Dzsohar Carnajevet hétfőn meggyanúsították a hatóságok, írta a Bloomberg News. Massachusetts államban nincs halálbüntetés, de szakértők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a szövetségi hatóságok megkísérelhetik az országos szinten alkalmazott legsúlyosabb büntetés kiszabatását.

Meggyanúsították a 19 éves, jelenleg kórházban ápolt Dzsohar Carnajevet a bostoni terrorcselekmény kapcsán - adta hírül a Bloomberg News magyar idő szerint hétfőn kora este. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter közölte a meggyanúsítás hírét. A vádlott első bírósági meghallgatását feltételesen május 30-ra tűzték ki, a vád ismertetésénél jelent volt egy bíró is.

Carnajevet tömegpusztító fegyverek használatával vádolják - olvasható ki az NBC által teljes egészében közzétett gyanúsítási dokumentumból.

A Fehér Ház közölte: Carnajevet nem kezelik ellenséges hadviselő félként, bár előzőleg több republikánus szenátor ezt követelte. Ha így kezelik, ügyvéd nélkül hallgatták volna ki és adják át a katonai igazságszolgáltatásnak. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy mivel Dzsohar Carnajev amerikai állampolgár, és az erőszakcselekmények az Egyesült Államok területén történtek, az ügyben a polgári büntető igazságszolgáltatás hivatott eljárni.

Nem volt fegyvertarási engedélyük

A Carnajev fivéreknek egyébként nem volt fegyvertartási engedélyük - írták hétfőn a rendőrségre hivatkozva amerikai napilapok. Az illetékes amerikai szövetségi hatóság, az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) azon dolgozik, hogy megállapítsa, honnan szerezték fegyver- és robbanószerkészleteiket a Carnajev fivérek.

A rendőrség még nem tudja, hogy a fivérek folyamodtak-e fegyvertartási engedélyért. A massachusettsi törvények értelmében csak 21 évesnél idősebbek birtokolhatnak lőfegyvert, így a hatóságok az életben maradt gyanúsított, a 19 éves Dzsohar Carnajev kérelmét mindenképpen elutasították volna. 

A fegyvereik és más információk alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a gyanúsítottak további terrorcselekményekre készülhettek. A Carnejeveknek legkevesebb öt csőbombájuk, egy M4-es gépkarabélyuk, két maroklőfegyverük, egy légfegyverük és több mint 250 töltényük volt.

Azért engedték el túszukat, mert nem amerikai

A hétfői The New York Times szerint a fivérek azt állították az általuk péntekre virradóra elrabolt Mercedes terepjáró vezetőjének, hogy New Yorkba készülnek. Az autó sofőrjét - állítása szerint - azért engedték el, mert nem amerikai állampolgár volt.

A hatóságok a rendelkezésre álló információk alapján úgy vélik, hogy a gyanúsítottaknak nem voltak cinkosaik. Ezt állította Dzsohar Carnajev is, aki egy, a torkán esett lőtt seb miatt csak írásban képes válaszolni a neki feltett kérdésekre. Mivel a sérülés közvetlen közelről leadott lövéstől származik, a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyanúsított öngyilkosságot kísérelt meg.

Halálbüntetés vár rá?

A Dzsohar Carnajev elleni gyanúsításban a legsúlyosabb vádpontok sajtóértesülések szerint tömegpusztító fegyverek bevetése, terrorizmus és közterület elleni pokolgépes támadás lehetnek. Massachusetts államban nincs halálbüntetés, de szakértők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a szövetségi hatóságok megkísérelhetik az országos szinten alkalmazott legsúlyosabb büntetés kiszabatását.  

A történtekkel kapcsolatban súlyos bírálatokat kapott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amely az orosz kormány kérésére még 2011-ben kihallgatta az idősebbik testvért, Tamerlant, aki a tűzharc következtében életét vesztette. Moszkva szerint Tamerlan a radikális iszlám követője volt, és arra készült, hogy földalatti csoportokhoz csatlakozzon. (A Carnajev család csecsen nemzetiségű.)

Az FBI két évvel ezelőtt nem állapított meg vele kapcsolatban terrorizmusra  utaló tevékenységet. Lindsey Graham republikánus szenátor a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: ki kell deríteni, miért veszítették azóta szem elől a szövetségi hatóságok az idősebbik Carnajevet. Ennek oka a politikus szerint lehet az amerikai törvények elégtelensége, de az FBI mulasztása is.

©

Az idősebb fivér fél évet töltött Dagesztánban

Az FBI pótlólagos tájékoztatást kért a gyanúsítottakkal kapcsolatban az orosz hatóságoktól. Egyebek között arról, hogy mit csinált tavaly hat hónapig a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztánban Tamerlan Carnajev. A szövetségi nyomozóhatóság cáfolta a Carnajev fivérek anyjának azt az állítását, miszerint a szövetségi hatóságok két éve folyamatosan szemmel tartották az idősebbik fiát.

A bostoni merénylet hatással volt a szélesebb értelemben vett amerikai belpolitikára is. A robbantások miatt múlt kedden a szövetségi szenátusban elhalasztották a bevándorlási reform tervezetének ismertetését. A jogszabályi környezet módosítására vonatkozó javaslatokat szenátorok kétpárti csoportja dolgozta ki. Republikánus részről a terrortámadás nyomán elhangzottak olyan kijelentések, hogy kérdések merültek fel az Egyesült Államokban való letelepedésre vonatkozó új szabályozási kezdeményezéssel kapcsolatban. (A bevándorlás rendszer reformját Barack Obama elnök kezdeményezte.)  

Egy perces csenddel emlékeztek

Bostonban hétfőn 2 óra 50 perckor, vagyis pontosan az egy héttel a maratonon elkövetett kettős robbantás után egy perces csenddel emlékeznek meg a támadás 3 halottjáról és több mint 180 sebesültjéről. Ezután megszólalnak a város templomainak harangjai.

Massachusetts fővárosában az élet hétfőn kezdett visszatérni a szokásos mederbe. Vasárnap fokozatosan elkezdték megnyitni a maraton célegyenesének környékét is, ahol a helyszínelés miatt hat háztömbnyi területet lezárva tartottak. A folyamat akár egy-két napig is eltarthat. 

Hétfőn temetik a robbanás következtében életét vesztett 29 éves felszolgálónőt, Krystle Campbellt. A Bostoni Egyetemen gyászszertartást tartanak egy másik áldozat, a 23 évesen meghalt kínai diáklány, Lu Ling-ce emlékére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Strache megbukott, Hofer az osztrák radikálisok új vezére

Strache megbukott, Hofer az osztrák radikálisok új vezére

„A világ legszerencsésebb fickója vagyok” – így örült az angol tanár annak, hogy diákjai óra helyett tiltakoztak

„A világ legszerencsésebb fickója vagyok” – így örült az angol tanár annak, hogy diákjai óra helyett tiltakoztak

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell