szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tagállam jelezte az Európai Unió közösségi ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán: időszerű volna, hogy júniusban eldőljön, mikor kezdheti meg Szerbia a csatlakozási tárgyalásokat – mondta hétfőn a miniszterek tanácskozása után Martonyi János külügyminiszter.

A Szerbia és Koszovó között pénteken létrejött megállapodásról Martonyi azt mondta: a két ország ezzel a de facto elismerés irányába indult el, a megállapodást pedig a bővítés szempontjából "valóban történelmi jelentőségű". Ugyanakkor a megállapodás gyakorlati megvalósítását is figyelemmel kell kísérni – tette hozzá.

A miniszter úgy vélte: a megállapodás üzenete a térség többi országa számára is az, hogy bármilyen nehéz problémáik vannak is, felül lehet rajtuk kerekedni, és ha sikerül azokat megoldani, akkor előre is lehet lépni az uniós integráció terén.

"Jelezte jó néhány tagállam, mi is, hogy ezek után itt az ideje, hogy júniusban kapjon Szerbia tárgyaláskezdési időpontot, Koszovóval pedig meginduljanak a tárgyalások a stabilitási és társulási egyezményről" – mondta a külügyminiszter.

Hétfőn hozta nyilvánosságra a Szerbiáról és Koszovóról szóló legújabb jelentését az Európai Bizottság is, amelyben a testület az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Szerbiával, miután Belgrád és Pristina is elfogadta a szerb-koszovói megállapodást.

A bizottság úgy véli: Szerbia teljesítette az elsődleges feltételt, és megtette azokat a lépéseket, amelyek tartósan javíthatják kapcsolatait Koszovóval - írta a testület az EU uniós ügyekért felelős miniszterei elé terjesztett jelentésében.

A bizottság azt is javasolta, hogy ezzel párhuzamosan kezdődjenek tárgyalások Koszovóval a stabilizációs és társulási egyezményről. A döntés mindkét ügyben az uniós állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozójára vár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda, előkészíti a májusi landolást

Parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda, előkészíti a májusi landolást

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát