szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gerincsérv-műtétje után másfél hónappal ismét "munkába állt" hétfőn János Károly spanyol király. A 75 éves János Károly állva, mankó nélkül fogadta José Manuel Caballero Bonald írót, a Cervantes irodalmi díj idei kitüntetettjét a Zarzuela-palotában, oldalán Zsófia királynéval. "Jobb formában van, mint én" – mondta 87 éves vendégének a király.

"Rövidesen megint gondja lesz velem valakinek" – tréfálkozott az uralkodó, jelezve, hogy elfoglalta "hivatalát". Az utóbbi időben a királyi családdal kapcsolatban kitört botrány, valamint az uralkodó egészségi állapotával kapcsolatos hírek miatt olyan híresztelések kaptak lábra, amelyek szerint az uralkodó állítólag lemondani készül a trónról fia, Fülöp herceg javára.

János Károly királyt március 3-án műtötték meg gerincsérvvel, három év alatt ez volt a hetedik műtétje. A beavatkozás előtt mankóval járt, és az orvosok szerint két és hat hónap közötti időre van szüksége a teljes felépüléshez.

2010 májusában a király tüdejéből jóindulatú daganatot távolítottak el. 2012 áprilisában csípőprotézist kapott, mert Botswanában elesett és eltört a csípője egy elefántvadászaton. Sokan felháborodtak, hogy a válság közepén ment drága útra az uralkodó, amely miatt végül bocsánatkérésre kényszerült. Spanyol uralkodó még soha sem tett ilyet.

János Károly akkor lépett ismét "hivatalba", amikor újabb botrány rázta meg a monarchiát: április 3-án vizsgálat indult legfiatalabb lánya, Krisztina infánsnő ügyében, akit korrupciós ügyben elkövetett befolyással való visszaéléssel gyanúsítanak. A vizsgálat fő célpontja a hercegnő férje, Inaki Urdangarin.

Az El País című napilap által április 7-én ismertetett, de még az infánsnő elleni vizsgálat megindulása előtt végzett felmérés szerint csupán a megkérdezettek 42 százaléka helyesli, ahogy az uralkodó ellátja feladatait, 53 százalékuk pedig nem tartja megfelelőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!