szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kizárta a Szlovák Nemzeti Pártból (SNS) Ján Slotát, a politikai tömörülés egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét szerdán a párt elnöksége.

A szélsőséges nézeteiről ismert egykori pártvezető kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá, arra hivatkozva, hogy Ján Slota pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát - közölte az MTI-vel Zuzana Kohútková, a párt sajtótitkára.

Ján Slota ellen hűtlen kezelés gyanúja és a párt létezésének veszélyeztetése miatt még márciusban indított eljárást az SNS vezetősége. A kizárásról szóló döntést az SNS elnöksége Ján Slota távollétében hozta meg. 

"Az elnökségi ülésre érintettként Ján Slota is meghívást kapott, azonban nem vett részt azon" - mondta el Zuzana Kohútková. Hozzátette, hogy az egykori elnök kizárásával kapcsolatos további információkat csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti az SNS.

Helyi megfigyelők szerint Slota kizárása azzal is összefügghet, hogy a volt elnök szerette volna visszaszerezni a párton belüli korábbi befolyását. Erre enged következtetni az is, hogy Ján Slota a napokban anyagi segítséget kínált pártjának, ha cserébe tiszteletbeli elnöki funkcióját az elnökségen belüli vétójoggal erősítik meg.

Öllös László politológus szerint Ján Slota eltávolítása - a párt történetét tekintve - nem számít nagy meglepetésnek. "Az SNS-n a múltban már többször is végigfutottak tisztogatási hullámok, maga Slota sem kegyelmezett soha a párton belüli ellenfeleinek" - mutatott rá Öllös László. Megjegyezte: elképzelhető, hogy a párt jelenlegi vezetése amiatt döntött a gyors kizárás mellett, hogy megelőzze a párton belüli esetleges eldurvuló összecsapásokat, amelyeket egy hatalmi harc okozott volna. Rámutatott: az SNS politikáján aligha változtat Slota távozása, esetleg a párt stílusa lesz más, kevésbé durva.

A szlovákiai politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő, jelenleg parlamenten kívüli SNS, Szlovákia legrégebbi múltra visszatekintő politikai csoportosulása. Miután a párt tavaly tavasszal nem jutott be a parlamentbe, Ján Slota bejelentette, hogy nem indul a párt elnöki posztjáért a következő tisztújításon. Az ősszel tartott pártkongresszuson Slotát végül a párt a tiszteletbeli elnökének választották meg.

Az idén 60 éves Ján Slota először 1994-ben került az 1990-ben újjá alakult Szlovák Nemzeti Párt élére, ezt a tisztséget az 1999-2003-as időszakot leszámítva 2012 őszéig töltötte be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Véget ér a Renault Twingo pályafutása

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben