szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kezdeményezésére került be több mint egy évvel a múlt heti bostoni robbantásos merénylet előtt az egyik elkövető, Tamerlan Carnajev neve a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) adatbázisába – közölték szerdán internetes kiadásukban, hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post és a The Boston Globe napilapok.

Az orosz hatóságok 2011-ben, az Egyesült Államok moszkvai követségén keresztül két alkalommal fordultak az amerikai biztonsági szervekhez azzal az aggályukkal, hogy Carnajev – aki a terrortámadást követően több nappal életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban – a radikális iszlám követője. A Moszkvából érkezett jelzés szerint a férfi arra készülhetett, hogy belépjen egy földalatti szervezetbe és terrortámadást kövessen el Oroszországban. Először, márciusban a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), másodszor, szeptemberben a CIA-t keresték meg.

Az FBI nyomozói kihallgatták a fiatalembert, és megvizsgálták a környezetét, de terrorizmusra utaló jelet nem találtak. Erről az orosz felet is tájékoztatták, amely a washingtoni lap forrásai szerint elégedett volt a kapott információval, és nem kívánt további adatokat az amerikaiak rendelkezésére bocsátani. Az ősszel megkeresett CIA azonban úgy ítélte meg, hogy Carnajev egyre jobban radikalizálódó iszlamista, aki külföldi utazásokat tervezhet, ezért kezdeményezte, hogy adatait vegyék fel az NCTC potenciális terroristákat azonosító központi adatbázisába (TIDE).

A TIDE alapul szolgál egyebek között az FBI terroristafigyelő adatbázisához, valamint a Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (TSA) azon listájához, amely a repüléstől eltiltott személyek nevét tartalmazza. A The Washington Postnak nyilatkozó hivatalos személyek szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy minek alapján vetette fel a CIA Carnajevet a megfigyelendő személyek közé.

Az amerikai kongresszusban szerdán folytatódott annak kivizsgálása, hogy az amerikai hatóságok elegendő figyelmet fordítottak-e Tamerlan Carnajevra, amikor az oroszok információt kértek róla. A képviselőház hírszerzési bizottságában emellett különösen az keltett aggodalmat, hogy amikor a későbbi terrorista tavaly elhagyta az országot, az amerikai vámhatóságnál még jelzett a biztonsági rendszer, ám hat hónappal később Carnajev észrevétlenül tért vissza Amerikába.

A honatyák arra is kíváncsiak voltak, vajon tíz évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hogyan fordulhatott elő, hogy az idősebb Carnajevra vonatkozó információk elkallódtak a biztonsági szervek között.

A The Boston Globe szerdán azt közölte, hogy Tamerlan Carnajev, a felesége, Katherine Russell és a hároméves kislányuk 2012-ig a Massachusetts állam által folyósított szociális segélyen élt. A házaspár jogosultságának lejárta után az iszlám hitre áttért feleség házi betegápolást vállalt, a férj azonban továbbra sem dolgozott. A család anyagi helyzetére jellemző, hogy a férfi egy 15 éves Hondával járt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Véget ér a Peaky Blinders, a hatodik évad lesz az utolsó

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 68 beteg meghalt, 875 új fertőzöttet találtak

Megérkezett Moszkvába Navalnij

Megérkezett Moszkvába Navalnij