szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első ízben kötöttek polgári házasságot Libanonban, ahol a törvények ezt az intézményt felekezeti illetékességként kezelik.

Az ország hivatalos hírügynökségének jelentése szerint az első libanoni pár, aki polgári házasságot kötött, csütörtökön írta alá az erre vonatkozó szerződést.

Libanonban 18 különböző vallási közösség van, és a jogszabályok az ő illetékességükbe sorolják a házasságkötési, válási és örökösödési kérdéseket. A libanoni törvények csak az egyházi, felekezeti házasságkötést engedélyezik, bár a külföldön kötött polgári házasságot elismerik.

A jogi szabályozásról hosszú ideje vita folyik a politikai és társadalmi szervezetek között. Michel Szulejman elnök, aki a polgári házasságkötés engedélyezésének híve, csütörtökön Twitter-üzenetben köszöntötte az első párt, több más politikus és vallási vezető viszont bírálta az aktust.

A házaspár ügyvédje úgy vélte, a történtek legfőbb jelentősége abban áll, hogy "innen már nincs visszaút", a mostani házasságkötést újabbak követhetik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő