szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Átvitték a kórházból egy onnan 65 kilométerre lévő börtönkórházba Dzsohar Carnajevet péntekre virradó éjjel – közölte a Reuters.

Abból a kórházból, ahol a bostoni robbantás több sérültjét is ápolják, egy börtönkórházba vitték át az életben maradt merénylőt, Dzsohar Carnajevet – számolt be a Reuters, a hírt később a szövetségi rendőrbírói szolgála is megerősítette.

A 19 éves Dzsohar a kórházban korábban azt mondta a hatóságoknak, hogy a lelőtt bátyjával arról beszélgettek, egy második merénylethez használhatnák fel a megmaradt robbanószerkezeteiket a Times Square-en – közölte az NBC.

A csecsen származású férfit egy héttel ezelőtti elfogása óta egy polgári személyeket ellátó bostoni kórházban (Beth Israel Deaconess Medical Center) ápolták. Ebben az intézetben fekszik az április 15-i merénylet néhány áldozata is. Drew Wade, az illetékes igazságügyi hatóság szóvivője elmondta, hogy Carnajevet egy Fort Devens-i létesítménybe vitték, ahol továbbra is orvosi kezelésben részesül.

Az elfogásakor megsérült fiú kezdetben azt mondta a kihallgatóinak, hogy szórakozni indultak volna New Yorkba a bostoni maratonnál elkövetett kettős robbantás után. Erről a verzióról számolt be szerdán a New York-i rendőrfőnök is.

A későbbi kihallgatások során azonban a fiatalabb merénylő már arról számolt be, hogy egymás között egy második, New York-i robbantásról beszéltek a bátyjával. A hatóságok az NBC szerint viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az ötlet kidolgozatlan maradt.

Carnajev múlt héten lőtt sebesülést szenvedett a fején, a nyakán, két lábán és egyik kezén, miközben megpróbált elmenekülni a rendőrök elől. Bátyja - a három emberéletet követelő merénylet másik gyanúsítottja - meghalt az elfogására indított hajtóvadászat során.

A The Boston Globe című amerikai napilap pénteki számában a Carnajev fivérek által elrabolt Mercedes sofőrjéről, a kínai származású "Dannyről" írt, aki kocsijában - elmondása szerint - mintegy 90 percen át volt együtt a merénylőkkel. Mint a 26 éves Danny az újságnak elmondta, szorult helyzetében igyekezett kihangsúlyozni külföldi származását.

Amikor sikerült értésére adni a fivéreknek, hogy kínai, akkor Tamerlan Carnajev muszlimként azonosította magát. "A kínaiak nagyon barátságosak a muszlimokkal" - nyugtatta meg őket Danny a Boston Globe jelentése szerint. A merénylők szökési terve végül meghiúsult, amikor az autóból kezdett kifogyni az üzemanyag, és meg kellett állni tankolni. Danny ekkor el tudott menekülni - írta a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének