szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törvénytelennek és erkölcstelennek nevezte Mikola Azarov ukrán miniszterelnök, hogy egyes nyugat-ukrajnai városokban betiltották a szovjet jelképeket a május 9-én ünnepelt győzelem napjára.

A kormányfő a Facebook közösségi portálom péntekenként közzétett szokásos üzenetében elítélte, hogy Lviv és Ivano-Frankivszk városi tanácsa gyásznappá nyilvánította a győzelem napját, továbbá betiltotta a szovjet és kommunista jelképek használatát, beleértve a vörös zászló kitűzését, illetve közterületen való közszemlére tételét. 

Azarov leszögezte: azzal, hogy a győzelem napját gyásznappá nyilvánítják az említett ukrán városokban, megsértik az antifasiszták emlékét, azon "szövetséges harcosokét", akiknek köszönhetően épp a határozatot megszavazó városi képviselők rendelkezhetnek demokratikus jogokkal, és élhetnek ma békében. 

A kormányfő hozzátette, hogy a két nyugat-ukrajnai város önkormányzatának képviselői "ellenségeskedést és intoleranciát" keltenek az országban. 

Oroszországban és a szovjet utódállamokban május 9-én emlékeznek meg a második világháborúban aratott győzelemről. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot 1945. május 8-án írták alá, de az közép-európai idő szerint május 8-án, 23 óra 1 perckor lépett életbe, amikor Moszkvában már május 9-e volt. Ezért a Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás, és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Az NNK virológusa szerint nem kizárt, hogy a brit mutáció miatt módosítani kell a vakcinákon

Az NNK virológusa szerint nem kizárt, hogy a brit mutáció miatt módosítani kell a vakcinákon

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine