szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feloldják Japánban péntek estétől a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító gépek repülési tilalmát, amelyet januárban több váratlan esemény, köztük egy kényszerleszállás miatt rendeltek el ideiglenesen - közölte a japán közlekedési minisztérium.

A hatóságok azután döntöttek a gépek üzemeltetésének újbóli engedélyezése mellett, hogy az amerikai gyártó javította a 787-esek többször meghibásodó akkumulátorait és üzemanyag-vezetékeit, a két üzemeltető japán légitársaság pedig további biztonsági intézkedéseket hozott ezzel a géptípussal kapcsolatban.

A Japánba eddig leszállított 50 darab 787-esből 17-et üzemeltető All Nippon Airways (ANA) és a hét géppel rendelkező Japan Airlines (JAL) a pénteki döntés ellenére csak a javítások és tesztek után, júniusban tervezi ismét használatba venni a típust.

Az ANA és a JAL 787-eseivel év elején több váratlan esemény történt. Kétszer az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet, másik két alkalommal pedig üzemanyag-szivárgást észleltek a típusnál. A gépeket január 16-án vonták ki a forgalomból, amikor az ANA egyik gépe kényszerleszállást hajtott végre Japánban egy akkumulátortűz miatt.

A Boeing elismerte, hogy a hibák pontos okát nem sikerült megtalálni, de azt ígérte: a kidolgozott javítások minden lehetséges problémát orvosolnak. A japán és az amerikai légi közlekedési hatóságok ennek ellenére folytatják a hibák okának kivizsgálását.

Sajtóhírek szerint a 787-eseket először az Ethiopian Airlines fogja újraindítani szombaton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben