szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

XVI. Benedek visszatért Castel Gandolfóból a Vatikán államba, az utat helikopterrel tette meg, pontosan úgy, ahogyan február 28-i lemondásakor távozott onnan.

XVI. Benedeket a Vatikánváros területén levő helikopterpályán bíborosok és püspökök várták Angelo Sodano, a bíborosi testület dékánja vezetésével. Jelen volt Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár és Giuseppe Bertello, a vatikáni Kormányzóság elnöke is. Ugyanazok, akik február 28-án búcsúztatták.

A helyszínre siettek a Vatikánban tanuló szeminaristák és a pápai állam dolgozói is, akik üdvrivalgással köszöntötték a volt egyházfő visszatérését. XVI. Benedek innen autóval ment tovább új lakhelyére, a Vatikán területén levő, újonnan helyreállított Mater Ecclesiae kolostorba, ahol Ferenc pápa üdvözölte őt. A szentszéki sajtóközpont tájékoztatása szerint a kolostor kápolnájában együtt imádkoztak.

Először fordul elő az egyház történetében, hogy egy volt és egy hivatalban lévő pápa egyszerre él a Vatikánban. Ráadásul néhány száz méterre egymástól, mivel a Mater Ecclesiae kolostor gyalog sincsen messze a Szent Márta-háztól, ahol Ferenc pápa a megválasztása óta él.

A pápai állam falain belüli kolostort XVI. Benedek jelölte meg lakóhelyeként. Lemondásakor bejelentett tervei szerint a világtól távol az imának szenteli életét a kolostor egyik szárnyában, az itt klauzúrában élő nővérektől elkülönített épületrészben. A 450 négyzetméteres szárnyban kápolna, könyvtár, konyha, orvosi rendelő is van és zöldségkert is tartozik hozzá citrom- és narancsfákkal.

XVI. Benedekkel új titkára és a háztartását vezető világi nővérek is visszatértek Castel Gandolfóból a Vatikánba. A kolostorban külön szobát kap a pápa fivére, Georg Ratzinger is és szintén ott fog élni Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa, XVI. Benedek egykori titkára.

Ferenc pápa megválasztása óta többször telefonon beszélt elődjével, március 23-án személyesen is felkereste XVI. Benedeket Castel Gandolfóban. Az El Mundo spanyol napilap áprilisban XVI. Benedek egészségi állapotának aggasztó romlásáról írt, de ezt akkor Federico Lombardi szentszéki szóvivő tagadta. Azt hangsúlyozta, hogy a nyugalmazott pápa nem beteg, csak idős.

XVI. Benedek február 11-én jelentette be lemondását előrehaladott korára hivatkozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kamu maszturbálós videókkal zsarolnak magyar állami intézményeket az interneten

Kamu maszturbálós videókkal zsarolnak magyar állami intézményeket az interneten

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró