szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közkedvelt figura volt az iskolában a bostoni merényletek elkövetésével gyanúsított Carnajev-testvérpár fiatalabb tagja, aki a New York Times szerint annak ellenére követte fanatikus iszlámhitű bátyját, hogy kezdetben még neki is ciki volt Tamerlan túlbuzgósága.

Hozzánk inkább ne menjünk, mert Tamerlan megint könyveket olvastat velünk - mondta egyszer Dzsohar Carnajev a hozzá hasonlóan csecsen származású barátjának, Baudy Mazajevnek. Mazajev másokkal együtt a New York Timesnak mesélt a fiatalabb Carnajev testvér bátyjához fűződő viszonyáról.

Mazajev azt mondta, hogy a bostoni robbantással gyanúsított testvérpár idősebb, rendőrségi tűzharcban meghalt tagja és anyjuk két-három évvel ezelőtt kezdtek vallási fanatikusokká válni, és a báty Tamerlan Carnajev újdonsült áhitata zavarta az amerikai kamaszok életét élő öcst, Dzsohar Carnajevet. Egyszer, amikor a két haver Tamerlannál volt, a buzgó vallásossá vált férfi leültette őket és az iszlám alapjairól szóló könyvet nyomott a kezükbe, rájuk parancsolva, hogy olvassák el. Ezt követően kérte haverját az öcs, hogy inkább máshol találkozgassanak.

Tamerlan és Dzsohar Carnajev
©

Mazajev szerint olyan is előfordult, hogy az öcs kifejezetten unatkozott a bátyjával, és a barátaira vágyott, ezzel együtt felnézett rá, hiszen azután, hogy apjuk 2011 elején elvált anyjuktól, visszaköltözött Oroszországban, majd anyjuk is hazautazott, a bátyja szinte pótapaként szolgált.

Igaz ugyan, hogy Dzsohar naponta imádkozott, de azt állította, nem különösebben vallásos, ráadásul bátyja rosszallása ellenére szeretett inni és többet füvezett mint sok más főiskolás. Barátai szerint még a hétfői merényletet követő délután is úgy viselkedett, mint mindig: focibajnokságot játszott haverjával a videójátékon, este lement az edzőterembe gyúrni. A robbantások után sms-ben érdeklődött barátjánál, hogy nem esett-e baja. Ugyanezen a héten csütörtökön még együtt kajált a koleszban haverjaival, pénteken hajnalban viszont már az egész város őt üldözte.

A Times cikke szerint szülei válása után Dzsohar szinte titokban, észrevétlenül változott meg. Jegyei leromlottak, és Twitter-üzenetekből kiolvasható, hogy hiányzott neki apja, továbbá a mikroblog szerint néha zombi-apokalipszisről és Abraham Lincolt legyilkolásáról szóltak álmai. Időnként arról írt, hogy hazavágyik dagesztáni otthonukban, máskor meg arról, hogy a szeptember 11-i merénylet az amerikaiak műve volt, vagyis igyekezett tiltakozni az iszlám és a terrorizmus összemosása ellen.

Pár héttel a bostoni robbantás előtt azt írta ki, hogy "ha a tudásod és a ihleted is megvan, már csak lépni kell", ez pedig utólag visszaolvasva elég vészjósló üzenet. Barátainak pedig már azt magyarázta a korábban mérnöki karriert tervező fiú, hogy csak isten számít, hiszen az iskolai tanulmányok során lehet csalni, de ha isten színe elé kell járulnod, akkor ott már nem csalhatsz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson

A vírus különleges sanszot ad a magyaroknak a romániai választáson