szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százezer dollár óvadék fejében az illetékes bíró szabadlábra helyezte hétfőn Robel Phillipost, akit azzal vádolnak, hogy a bostoni robbantásos merénylet feltételezett elkövetőjének, Dzsohar Carnejevnek az érdekében hazudott a nyomozóknak.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint Carnajev három barátja, az etióp származású, de amerikai állampolgár Phillipos, valamint a kazah állampolgárságú Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev a robbantás után Dartmouthban behatolt a merénylettel vádolt csecsen kollégiumi szobájába. Innen a két kazah több tárgyat elvitt, köztük Carnajev laptopját, valamint egy petárdákat tartalmazó hátizsákot. Philippos hamis vallomást tett az ügyben nyomozó hatóságoknak.

Ügyvédje szerint Philippos egy "ijedt és zavarodott 19 éves", aki nem tudott a terrortámadás tervéről, sőt a robbantást megelőzően legalább két hónapig nem beszélt Carnajevvel, ezenkívül nem igaz, hogy részt vett a bizonyítékok eltávolításában. A vádlottat a legrosszabb esetben 8 évi szabadságvesztésre és 250 ezer dollár pénzbüntetésre ítélhetik. A két kazahot május 14-én hallgatják meg a bíróságon. Rájuk, ha bűnösnek találják őket, fejenként ötévi börtönt és negyedmillió dollárt szabhatnak ki.

A bostoni maraton célegyenesében április 15-én történt kettős robbantásban, amelyet a vád szerint a 19 éves Dzsohar Carnajev és bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev követett el, három ember életét vesztette és több mint 260-an megsebesültek. Az idősebbik fivér néhány nappal később, a rendőrökkel vívott tűzharcban halálosan, az ifjabbik pedig súlyosan megsebesült.

Noha Tamerlan Carnajev holttestét Peter Stefan temetkezési vállalkozó a család megbízásából még a múlt héten elszállította a halottasházból, hétfőn még mindig nem sikerült olyan temetőt találni Massachusetts államban, amelynek fenntartója hajlandó volna parcellát biztosítani a sírnak. Stefan kijelentette: a Carnajev fivérek anyja, Zubeidat Carnajeva megüzente neki, hogy fia holttestét Oroszországba akarja szállítatni. A vállalkozó azonban kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az orosz hatóságok erre engedélyt adnának, ezért tovább keresi a lehetőséget a halott egyesült államokbeli eltemetésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet

Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet