szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén április végéig újabb hat ember halt meg metil-alkohol-mérgezésben Csehországban. Ezzel 45-re nőtt a szeptember óta tartó mérgezéshullám áldozatainak száma – mondta az országos rendőrfőparancsnok helyettese kedden. Václav Kucera prágai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a mérgezett alkohol fogyasztása miatt több mint százharmincan tartós egészségügyi károsodást szenvedtek.

A rendőrség 55 ember ellen indított büntetőeljárást, míg további 36 esetében folyik a vizsgálat. "Valószínű, hogy az év közepéig minden vizsgálat lezárul, megtörténnek az első vádemelések, és az első ügyek a bíróság elé kerülnek" – mondta a rendőrfőkapitány helyettese.

Hatósági becslések szerint még legalább 2000 liter mérgezett alkohol van az embereknél, esetleg raktárakban. Más források szerint akár 4000 liter is lehet – jegyezte meg Kucera.

Az év elején a rendőrség körülbelül 5000 liter mérgezett szeszről beszélt, de azóta nagyjából 3000 litert sikerült megtalálni és megsemmisíteni.

Az alkoholmérgezési hullám tavaly szeptemberben Észak-Morvaországból indult el. A mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, a döntés két hétig volt érvényben. A cseh lakosság nagy többsége azonban azóta is nagyon óvatos, és ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza, ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás.

A kormány a jövőben szigorítja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

Az épp kirúgott főszerkesztő-helyettes passzolhat leginkább az Index új tulajának terveihez

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak