szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárta soraiból egyik képviselőjét az olasz 5 Csillag Mozgalom (M5S), mert a politikus interjút adott egy televíziós műsornak. A mozgalom vezetője, az "olasz Chávezként" is emlegetett Beppe Grillo szerint internetes szavazás döntött a kérdésben.

A szólásszabadság korlátozásával vádolja egykori pártját, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) néven ismert tömörülést egy olasz szenátor. A politikus szerint azért zárták ki a rendszerkritikus mozgalomból, mert részt vett az egyik helyi tévécsatorna beszélgetős műsorában. 

"Valóban adtam néhány televíziós interjút, ahogy az összes többi szenátor is szokott. Azért ez még nem Észak-Korea, az Isten szerelmére. Milyen képviselő az, amelyik egyáltalán nem szólalhat meg?" – panaszolta a La Stampa című olasz lapnak Marino Mastrangeli.

A 41 éves politikus, aki februárban az 5 Csillag Mozgalom listájáról került be a közel ezer fős római országgyűlésbe, megjegyezte: "elképesztő, ami velem történt. Arról nem is beszélve, hogy a döntés sérti az alkotmány 21-es és 67-es pontját".

Beppe Grillo egy gyűlésen
©

Kizárását követően Mastrangeli egyébként ismét feltűnt az egyik csatornán, kezében az olasz alaptörvénnyel, amiből fel is olvasta az oda vágó részeket. A képviselő hamarosan találkozik Pietro Grasso olasz házelnökkel, akivel megvitatják a "szégyenletes" esetet.

Blogon szavaztak a kizárásól

Bár sokan kétkedve fogadták, az 5 Csillag Mozgalom magatartási kódexe valóban előírja, hogy a párt hivatalos kommunikációja kizárólag a honlapjukon keresztül történik, ezért "a képviselőknek tartózkodniuk kell a beszélgetős műsorokban való részvételtől".

Mastrangeli kizárását egyébként a párt vezetője, Beppe Grillo tette közzé saját weblapján. Az egykori humorista hangsúlyozta: a végső döntést a blogján meghirdetett szavazás alapján hozta meg, noha az 5 Csillag Mozgalom parlamenti frakciója korábban szintén a kizárás mellett voksolt.

"Marino Mastrangeli szenátor többször megsértette az országgyűlési képviselőkre vonatkozó tévés tilalmat. Megnyilatkozásai előtt ráadásul nem egyeztetett a frakcióval sem, ami káros volt az 5 Csillag Mozgalomra nézve" – indokolta a lépést Grillo.

Mastrangeli ezt követően kijelentette, dacolni fog a párt döntésével, mivel "törvénytelennek és illegitimnek" tekinti azt. A politikus hozzátette: "fizikailag kell majd eltávolítaniuk az országgyűlésből, mert önként nem fogom otthagyni az M5S frakcióját".

Romlásba döntik a nemzetet

A főként populizmusáról és elitkritikájáról elhíresült 5 Csillag Mozgalom a februári olasz választások nagy meglepetése volt, miután gyakorlatilag a teljes ismeretlenségből sikerült megszereznie a szavazatok egynegyedét, csaknem nyolcmillió voksot.

Noha a párt első embere, a humoristából politikussá avanzsált Beppe Grillo nem ma kezdte az olasz tévék ostorozását, az utóbbi időben már csak úgy emlegette a csatornákat, mint a politikai korrupció "vadhajtásait", amelyek romlásba döntik a nemzetet.

Beppe Grillo
©

Az "olasz Chávezként" ismert Grillo gyakorlatban is igyekszik távolságot tartani a médiától: elutasítja az olasz belpolitika szerves részét képező beszélgetős műsorok felkéréseit, ehelyett inkább saját blogján, vagy a külföldi sajtónak adott interjúival kommunikál.

Fasiszta párhuzamot emlegetnek

Beppe Grillo tévés tiltalmát egyébként az olasz lapok többsége "vallási törvényként" értelmezi. Az ellenzéki politikust ráadásul tavaly szexizmussal is megvádolták, mert a mozgalom egyik női képviselőjének szereplését követően a csatornákat a G-ponthoz hasonlította.

Megfigyelők szerint azonban Grillonak vigyáznia kell, ha továbbra is pártvezető szeretne maradni. Bár a kiábrándult szavazók támogatásában továbbra is bízhat, a Giorgio Napolitano elnök újraválasztását államcsínynek nevező, gyújtó hangú beszédéért még saját táborából is sokan elítélték.

Nem beszélve arról, hogy a 64 éves egykori humorista meghirdette a "menetelés Rómába" nevű akciót, ami sokakat Mussolini fasisztáinak 1922-es, azonos nevű hatalomátvételére emlékeztetett. A Grillo-jelenséget, a mozgalmát, a jelszavait amúgy is több elemző állítja párhuzamba az olasz fasisztákéval.

Akárhogy is alakul a párt sorsa, a bázisdemokráciát támogató euroszkeptikus mozgalomra érdemes lesz odafigyelni. A Grillo nevével fémjelzett 5 Csillag Mozgalom ugyanis jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt a 945 tagú kétkamarás olasz parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Kicsit meghekkelte az IKEA termékeit egy magyar dizájner

Kicsit meghekkelte az IKEA termékeit egy magyar dizájner

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról