szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai hadsereg két hónap harc után visszafoglalt egy stratégiai fontosságú déli várost a felkelőktől. A kormányerők ezzel visszaszerezhetik az ellenőrzést egy nemzetközi tranzitútvonal felett – közölték szerdán ellenzéki források.

A Jordániába vezető főút mentén fekvő Hirbet-Gazálét azután sikerült elfoglalni, hogy egy szíriai ellenzéki katonai tanácsnak nem sikerült fegyvereket eljuttatnia a város védőihez. Ez ellenérzéseket kelt a felkelők körében, akik úgy látják, hogy Jordánia nem segíti az Aszad-rezsim erőinek legyőzését a déli országrészben.

Az Izrael megszállta Golán-fennsíkig terjedő Haurán-síkságot tekintik az Aszad ellen több mint két éve kitört lázadás "szülőhelyének". Ezen a síkságon található a visszafoglalt város is.

Körülbelül ezer lázadó vonult ki szerdán a Deraától mindössze 17 kilométerre északkeletre fekvő Hirbet-Gazáléból, miután elveszítette reményét, hogy erősítést kaphat Jordánia felől, amely óvakodik a szíriai kormányerők válaszának kiprovokálásától - tették hozzá.

Szíriában az Izrael megszállta Golán-fennsíkig terjedő Haurán-síkságot tekintik az Aszad rezsim elleni felkelés "szülőhelyének". A lázadás 2011 márciusában Deraa városában tört ki.

A Szabad Szíriai Hadsereg égisze alatt működő lázadó harcosok két hónappal ezelőtt elvágták a Jordánia felé vezető főutat, de a hadsereget csak addig tudták meggátolni annak használatában, amíg a kezükön volt Hirbet-Gazále, amely fontos országutak kereszteződésnél fekszik.

A szíriai felkelés előtt milliárd dolláros közúti áruforgalom haladt keresztül ezen a kereszteződésen az öböl menti arab államok, Törökország és Európa között.

Az északi Aleppó tartományban szerdán a lázadók lelőtték a légierő egyik vadászgépét - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint a gép Menneg katonai repülőtere közelében támadott egy területet, pilótájának sorsa ismeretlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Karikó Katalin: „Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani”

Karikó Katalin: „Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani”

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente

Szépen fejlődik, már óvodába jár az SMA miatt kezelt Zente