szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Vatikán bejelentette szerdán, hogy visszavonul Keith Patrick O'Brien, szexuális visszaélésekkel vádolt skót bíboros.

A Szentszék kétsoros közleményben adta hírül, hogy "ugyanazon okokért, amelyek miatt nem vett részt az utolsó konklávén", Keith Patrick O'Brien, St. Andrews és Edimburgh nyugalmazott érseke a "Szentatyával egyetértésben" néhány hónapra elhagyja Skóciát "lelki megújulás, ima és bűnbánat" céljából.

Ami a bíboros jövőbeli szolgálati helyét illeti, erről is a Szentszék fog dönteni - derül ki a közleményből. 

"Példátlan büntetésnek" nevezte O'Brien bíboros "száműzetését" a La Repubblica című olasz napilap az internetes oldalán közzétett kommentárjában, azt hangoztatva, hogy Ferenc pápa megválasztása óta már több alkalommal zéró toleranciát jelentett be az egyháznak a nemi visszaélést elkövető tagjaival szemben. 

A hetvenöt éves O'Brian februárban nyújtotta be lemondását XVI. Benedeknek, aki ezt elfogadta. Hivatalosan O'Brien kora miatt mondott le, de lemondását a brit sajtóban megelőzte négy pap, egykori szeminarista beszámolója arról, hogy a nyolcvanas években O'Brien "nem megfelelő" magatartást tanúsított velük szemben. 

Ezután O' Brien nem vett részt a Ferenc pápát megválasztó konklávén. Március 13-án bocsánatot kért tetteiért, amelyeket elismert. Ferenc pápa szerdai vatikáni szentmiséjén arra kérte a hívőket, imádkozzanak püspökeikért és papjaikért, hogy "pásztorok, ne farkasok legyenek".


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!