szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Koreában tárgyal a japán kormányfő tanácsadója. Valószínűleg az Észak-Korea által elrabolt japánok ügyét akarja rendezni Tokió - jelentette szerdán a japán sajtó.

Iidzsima Iszao kedden érkezett Phenjanba, ahol a Koreai Munkáspárt magas rangú vezetőivel egyeztet a napokban. A kormány nem árult el részleteket az úttal kapcsolatban, de sajtóértesülések szerint Iidzsima elsősorban az Észak-Korea által elrabolt japánok ügyének rendezésére törekszik, amely Phenjan rakéta- és atomprogramja mellett a két ország megbékélésének legfőbb gátja.

Az utat kísérő titkolózásra jellemző, hogy arról még szövetségesét, az Egyesült Államokat sem tájékoztatta Tokió, amint azt Glyn Davies, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja elmondta.

A látogatás azért is meglepő, mert Észak-Korea az elmúlt hónapokban rakétatesztet és kísérleti atomrobbantást is végrehajtott, majd atomháborúval fenyegette meg Dél-Koreát, az Egyesült Államokat és Japánt, Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig kemény nemzetközi fellépést sürgetett Phenjannal szemben.

Egyes vélemények szerint az áll az út hátterében, hogy a súlyos gazdasági gondokkal küzdő Észak-Koreának új partnerekre van szüksége, miután egyetlen támogatója, Kína láthatóan egyre erélyesebben viszonyul a nehezen kontrollálható phenjani rezsimhez.

Iidzsima a japán-észak-koreai kapcsolatok veterán alakítójának számít, egyebek mellett az ő nevéhez köthető Koidzumi Dzsunicsiró korábbi miniszterelnök 2002-es phenjani látogatásának megszervezése, amely mérföldkő volt a két ország viszonyában.

Részleteket Abe sem árult el az útról, de a parlamentben közölte szerdán: először az emberrablások ügyét akarja rendezni, a Phenjanhoz való közeledés csak ennek, illetve a kommunista ország atomfegyverkezési- és rakétaprogramjával kapcsolatos kérdések rendezése után indulhat meg.

Észak-Korea az 1970-es és 1980-as években számos japán állampolgárt rabolt el, akiket arra kényszerített, hogy kémek kiképzésében segédkezzenek. Ezt 2002-ben Phenjan is elismerte, ugyanakkor lezártnak tekinti a kérdést, miután az elrabolt japánok egy része hazatért, másik része Észak-Korea állítása szerint természetes halált halt. Tokió szerint a japánok sorsa nem lett megnyugtatóan kivizsgálva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!