szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyveresek elraboltak, majd öt óra múlva elengedtek három fegyvertelen ENSZ-megfigyelőt a Golán-fennsíkon - közölte helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban a világszervezet illetékese.

A kéksisakosoknak nem esett bántódásuk - mondt Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveletekért felelős vezetője.

Támadóik berontottak őrhelyükre az izraeli és szíriai erőket elválasztó demilitarizált övezetben. Az elrabolt ENSZ-megfigyelők állampolgárságát nem közölték, de sajtóértesülés szerint legalább egyikük új-zélandi.

Két hónapon belül ez volt a harmadik eset, hogy ENSZ-békefenntartókat rabolnak el a Golán-fennsíkon. Márciusban 21 Fülöp-szigeteki kéksisakost hurcoltak magukkal a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló lázadók.

Három nap múlva elengedték őket. Május elején ugyanez a lázadócsoport négy Fülöp-szigeteki békefenntartót rabolt el, és tartott fogva öt napig. A Fülöp-szigeteki kormány kilátásba helyezte, hogy hazahívja katonáit az ENSZ-misszióból.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta a stratégiai fontosságú magaslatot, ahonnan 1967 előtt a szíriai hadsereg rendszeresen ágyúzott észak-izraeli célpontokat.

Izrael és Szíria az 1973-as jóm-kipúri háborút követő évben hozták létre a demilitarizált övezetet a Golán-fennsíkon. Az övezetben - amely a legszélesebb részén 7 kilométer, a legkeskenyebb részén 200 méter széles - csak ENSZ-csapatok állomásozhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!