szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága napirenden tartja a Lomnici Zoltán által beadott és Gubík László által is aláírt petíciót, amely a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezését kifogásolja, amely szerint elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik országét - jelentette be a bizottság hétfői zárt ülését követően Hankiss Ágnes, a testület fideszes tagja.

A politikus úgy fogalmazott, hogy sikerült időt nyerni, a testület ugyanis úgy döntött, mindaddig napirenden tartja a kérdést, amíg a szlovák alkotmánybíróság nem dönt az ügyben. Azt ugyanis a szlovák alaptörvény is kimondja, hogy akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

"Most meg kell várni az alkotmánybírósági döntést, azt meg fogjuk vizsgálni, és akkor az ügy újabb lendületet vesz" - fogalmazott Hankiss Ágnes. A képviselő közölte: a vita úgy elhúzódott, hogy időközben még a tolmácsok munkaideje is lejárt, így egy részét fordítás nélkül, angolul folytatták le.

A szlovák fél a vitában azt hangsúlyozta, hogy az uniónak ebbe nincs beleszólása, az állampolgárság szabályozása tagállami hatáskör. Ezt Hankiss Ágnes sem vitatta, de elmondta, hogy az a "brutalitás", amellyel a törvényt az érintetteken végrehajtják, az már nem tagállami hatáskör, ez ugyanis emberi alapjogokat sért, ami szerinte nagyon is uniós kompetencia.

A petíciót jegyző Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke úgy vélekedett, hogy a mai a felvidéki magyarság napja Brüsszelben, mert mind a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó pozsonyi parlamenti határozat, mind az állampolgársági törvény ügyében beadott petíció napirenden maradt. 

Gubík László az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: 2011 nyarán vette fel a magyar állampolgárságot, és azóta jogi értelemben bevándorlóként él szülőföldjén. Úgy vélekedett, hogy a kérdés rendezése Szlovákia érdeke is. Szlovákiának ugyanis szerinte nem érdeke, hogy elveszítsen munkavállalókat, tehetséges fiatalokat, értelmiségieket, adófizetőket.

Mészáros Alajos szlovákiai magyar politikus, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy szerinte amit meg lehetett tenni, azt megtették. Párttársa, Bauer Edit rámutatott, hogy egyes politikusok megpróbálták úgy beállítani az ügyet, mintha az szlovák-magyar vita volna, pedig a 433 állampolgárságától megfosztott ember többsége nem magyar nemzetiségű.

Tőkés László egykori királyhágómelléki református püspök úgy vélekedett, hogy a szlovák törvény egyértelműen a magyarok ellen irányul. Elmondta, hogy az ülésen egyfajta egyensúlyozási törekvést érzékelt.

"Valahol érzékelik az Európai Parlamentben, hogy túlságosan messze mentek el a Magyarország elleni eljárásmódban"- hangsúlyozta az erdélyi magyar politikus, aki szerint például az Európai Bizottság alapjogi biztosa nem törődik a külhoni magyar kisebbségekkel, miközben a magyarországi kisebbségek miatt aggodalmát fejezi ki. 

Tőkés László annak a véleményének is hangot adott, hogy Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő kétoldalú találkozója "nagymértékben meghatározhatja a (szlovák) alkotmánybíróság köztudottan politikai beállítottságú objektivitását".

Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke is eljött a bizottsági ülésre Brüsszelbe, bár a zárt ülést végül nem követhette figyelemmel a teremben. A pártelnök úgy vélte, a petíciós bizottság döntése a szlovák alkotmánybíróság döntését is felgyorsíthatja, sőt akár annak kereteit is meghatározhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Le akarta lőni a feleségét, három év börtönt kapott érte

Le akarta lőni a feleségét, három év börtönt kapott érte

Többen haltak meg a korábbi influenzajárványokban, mint most a koronavírusban

Többen haltak meg a korábbi influenzajárványokban, mint most a koronavírusban

Megmozdulásokat ígérnek a Színművészeti hallgatói

Megmozdulásokat ígérnek a Színművészeti hallgatói