szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Politikai okokból mentette fel a hágai Nemzetközi Törvényszék Ante Gotovina horvát és Momcilo Perisic szerb tábornokot - a törvényszék korábbi szóvivője, Florence Hartmann a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban fogalmazta meg súlyos bírálatát.

A korábbi szóvivő szerint a döntés mögött a világ nagyhatalmai állnak, amelyek ezzel a felmentő ítélettel gyártanak alibit, hogy elkerüljék a felelősséget a különböző beavatkozásokért szerte a világban. Florence Hartmann azt mondja, a Nemzetközi Törvényszék letért a húsz éve kijelölt útról: "a törvényszék munkája az utóbbi időben a politika befolyása alá került".

Hartmann, aki korábban Carla Del Ponte hágai főügyész szóvivője volt, ezzel a politikai befolyással indokolja a két tábornok felmentését. A döntéssel szerinte "olyan jogi precedenst teremtettek, amely a jövőben jelentősen megnehezíti vagy ellehetetleníti a katonai vezetők vád alá helyezését".

Hartmann szerint a Nemzetközi Törvényszéknek köszönhetően a balkáni háborúk lettek a történelem legjobban dokumentált háborúi, valamint lehetővé tette, hogy ne csak az elkövetők, hanem a háborús bűnök kiötlői is bíróság elé kerüljenek.

"A hágai törvényszék nélkül a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök büntetését senki nem hajtotta volna végre" - jelentette ki a hét végén Hartmann. A volt szóvivő szerint a törvényszék hozzájárult ahhoz is, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak, még ha csak egy "maroknyi" (161) elkövetőt állított is bíróság elé.

A Nemzetközi Törvényszéket az ENSZ Biztonsági Tanácsának 827. határozata alapján, a volt Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi emberi jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére hozták létre. A törvényszék 2013. július 1-jén megszűnik, de 2014. december 31-ig még lefolytatja a vizsgálatokat, és dönt a fellebbezési ügyekben. Az intézményt a büntető törvényszékek számára létesített Nemzetközi Maradék Mechanizmus váltja fel.

A testület fennállásának huszadik évfordulójáról hétfőn ünnepélyes keretek között emlékeznek meg Hágában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre