szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A május 31-én lejáró szíriai fegyverszállítási embargó meghosszabbításáról vagy feloldásáról kell dönteniük hétfői brüsszeli tanácskozásukon az uniós országok külügyminisztereinek.

A feloldás mellett érvelő Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Olaszország szerint hadfelszereléssel is segítséget kellene nyújtani az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad elnök hadserege ellen harcoló felkelők mérsékelt szárnyának. Ezzel szemben azonban elhangzik az az ellenérv, hogy a Szabad Szíriai Hadseregnek szánt nyugati fegyvereket a radikális iszlamista felkelők, például az an-Nuszra Front emberei kaparinthatnák meg. Néhány uniós ország, így például Ausztria, Csehország, Finnország, Hollandia és Svédország a Szíriába irányuló fegyverszállítás tilalmát  szeretné ezért egy évvel meghosszabbíttatni.

Szóba került az a lehetőség is, hogy csak két-három hónappal hosszabbítanák meg az embargót - vagyis annyi időre, amennyi elég lehet ahhoz, hogy kiderüljön, komolyan vehető-e a megbékélési szándék a mostani helyzetben. Hétfőn a brüsszeli EU-külügyminiszteri értekezlet mellett Párizs is fontos helyszíne a Szíriával kapcsolatos tárgyalásoknak: Laurent Fabius francia külügyminiszter John Kerryt és Szergej Lavrovot, az amerikai, illetve az orosz diplomácia irányítóját látja vendégül.

Brüsszeli médiaértesülés szerint az amerikaiak támogatnák, ha EU-országok hadfelszerelést szállítanának a felkelőknek, míg Izrael inkább azon az állásponton van, hogy nem kellene még több fegyvert juttatni Szíriába.

A "Genf 2"-ként emlegetett újabb Szíria-tanácskozás összehívásának esélyét az a friss fejlemény növelte meg, hogy nyugati elemzések szerint az Aszad-rezsim helyzete katonai szempontból szilárdabbá vált. Amerikai részről most már nem beszélnek arról, hogy bármiféle rendezés első lépéseként, mintegy előfeltételeként Aszadnak távoznia kell a hatalomból.

A hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri tanácskozáson uniós diplomaták szerint megpróbálnak valamilyen kompromisszumos formulát találni a fegyverembargó kérdésére. Ilyen "diplomáciai bűvészmutatvány" lehet például, hogy az embargót elvben feloldják, de a döntés gyakorlati végrehajtását egyelőre felfüggesztik - mondta egy névtelen forrás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Fordult a trend: ismét elkezdődtek az elbocsátások itthon

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina