szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bolgár parlament szerdán bizalmat szavazott Plamen Oresarszki párton kívüli pénzügyi szakembernek, akit az ellenzéki szocialisták jelöltek miniszterelnöknek.

A 240 tagú parlament jelen lévő 217 képviselője közül 120-an támogatták a kormányfőjelöltet, míg a május 12-i előre hozott választások győztese, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt 97 képviselője ellene szavazott.

A parlament megszavazta Oresarszki kormányának összetételét is. A szocialisták és a török kisebbség pártjának összesen 119 képviselője hagyta jóvá a 16 tagú kormány összetételét, míg 98-an ellene szavaztak. Ezzel Bulgáriának új kormánya van.

Bojko Boriszov, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt elnöke csütörtökön lemondott a kormányalakítás jogáról, miután elismerte, hogy pártja nem tud kormányképes koalíciót létrehozni. Roszen Plevneliev államfő ezután adott kormányalakítási megbízást a Bolgár Szocialista Párt által ajánlott jelöltnek.

Az 53 éves Plamen Oresarszki 2005 és 2009 között pénzügyminiszter volt a Szergej Sztanisev vezette szocialista kormányban. Az új kormány igazságügyi minisztere Zinajda Zlatanova lesz, aki az Európai Bizottság bulgáriai képviseletét irányította 2008 és 2013 között. Zlatanov egyben az uniós támogatások felhasználását is felügyeli majd miniszterelnök-helyettesi minőségben. A külügyminiszter Krisztian Vigenin eddigi szocialista európai parlamenti képviselő lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban