szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bocsánatot kértek áldozataik hozzátartozóitól az egykori kambodzsai vörös khmer rezsim vezetői, akiket 2011 nyarán népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntettek vádpontjai alapján állították bíróság elé.

A vádlottak padján eredetileg Nuon Chea, a néhai diktátor, Pol Pot valamikori jobbkeze, az 1975 és 1979 között hatalmon lévő totális diktatúra főideológusa, valamint Khieu Samphan volt államfő és Ieng Sary egykori külügyminiszter foglalt helyet. Valamennyien már a per kezdetekor jóval 80 év felett voltak. Ieng Sary korábbi külügyminiszter idén tavasszal elhunyt.

A Kína által pártfogolt szélsőséges maoista vörös khmerek annak idején elűzték a vietnami háborút támogató, Amerika-barát Lon Nol-kormányt, és "forradalmi" ideológiájuk nevében terrorrendszert vezettek be. A lakosság negyede esett a népirtás áldozatául, 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat, és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek.

A Pol Pot vezette diktatúrának a vietnami hadsereg vetett véget 1979. január 7-én. Maga Pol Pot 1998-ban hunyt el anélkül, hogy valaha is felelősségre vonták volna.

Nuon Chea és Khieu Samphan a csütörtöki tárgyaláson az áldozatok megjelent családtagjainak a kérdéseire válaszolva bocsánatot kért a hozzátartozóktól. Mindketten tagadták ugyanakkor jogi felelősségüket, és azt állították, hogy az ország, illetve a nép érdekeit szem előtt tartva cselekedtek.

A vörös khmerek diktatúrája Kambodzsa történelmének legsötétebb és legembertelenebb korszaka volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak