szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A romák fokozott sebezhetőségére, az emberkereskedelem elleni uniós irányelv nemzeti jogrendekbe való átültetésének szükségességére, valamint a tagállamok előtt álló további kihívásokra hívta fel a figyelmet Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken Brüsszelben, az EU emberkereskedelem elleni civil társadalmi platformjának nyitóülésén.

A platform mintegy száz uniós és horvátországi civil szervezet, valamint az uniós intézmények képviselőinek részvételével alakult meg, Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szervezésében. 

Járóka Lívia, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra: az emberkereskedelem elsősorban a kirekesztésben és mélyszegénységben gyökerezik, ezért a roma nők és gyermekek az átlag fölötti mértékben találhatók meg az áldozatok között. A fideszes EP-képviselő üdvözölte a vonatkozó uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek - mint hangsúlyozta - elősegítik az áldozatok jobb azonosítását, védelmét és támogatását, valamint különleges bánásmódot irányoznak elő a sérülékeny csoportok másodlagos áldozattá válásának megelőzése érdekében. 

Járóka külön kiemelte az irányelv "büntetlenségi klauzuláját", amelynek értelmében az áldozatok nem büntethetőek az általuk kényszerítés hatása alatt elkövetett bűncselekményekért, hiszen - mint elmondta - a kutatások szerint az áldozatok túlnyomó többsége emiatt fél kapcsolatba lépni a rendőrséggel. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az április 6-i határidő lejártáig egyrészt csupán hat tagállam - köztük Magyarország - ültette át saját nemzeti jogrendjébe az irányelvet, másrészt pedig számos egyéb kihívást kell még leküzdeniük az emberkereskedelem elleni fellépés során.  

Példaként említette a sérülékeny társadalmi csoportokat célzó tudatosságnövelő kampányok indítását, a gyanús hirdetések kiszűrését és nyomon követését, valamint az áldozatok biztonságos elhelyezésének elősegítését, például az erőszak áldozatává váló nők számára elérhető menedékhelyeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: Nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt vakcinaadagokat

Müller: Nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt vakcinaadagokat

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját

Jelezni fogja az iPhone, ha nem eredetire cserélnék a kameráját