szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország azt tervezi, hogy több mint húsz évvel a Szovjetunió szétesése után ismét atom-tengeralattjárókkal járőrözik majd a déli félteke tengerein - közölte a fegyveres erők egy meg nem nevezett vezérkari tisztje.

Az orosz hadiflotta 2014-től szakaszosan bővítené ki hadászati rakétahordozó atom-tengeralattjáróinak tevékenységét a világ óceánjain, abban az ütemben, ahogy hadrendbe állítják majd az új, Borej (Borei) osztályú tengeralattjárókat - jelentette az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség szombaton.

A lépés újabb példája az orosz haderő újjáépítésére irányuló terveknek. Vlagyimir Putyin elnök márciusban jelentette be, hogy a hadiflotta egyik kötelékét állandó jelleggel a Földközi-tengerre telepítik.

"Az atom-tengeralattjárók járőrözésének felújítása lehetővé teszi számunkra, hogy a hadászati nukleáris elrettentés feladatait ne csak az Északi-, de a Déli-sarkon keresztül is elláthassuk" - idézte az ITAR-TASZSZ a név nélkül nyilatkozó vezérkari tisztet.

Az új atom-tengeralattjárók első példánya, a Jurij Dolgorukij idén januárban állt szolgálatba. 2020-ig a tervek szerint még hét ilyen hadihajót kap az orosz hadiflotta. Mindegyik egyenként 16, nagy hatótávolságú, nukleáris robbanótöltetű rakéta hordozására alkalmas.

Az erős és gyorsan bevethető fegyveres erők megteremtésének jelentőségét Putyin folyamatosan hangoztatja azóta, hogy tavaly májusban visszatért az elnöki posztra. A hatalomban eddig eltöltött 13 éve alatt gyakorta hivatkozott a külső fenyegetésekre, hogy maga köré tömörítse az orosz politikai erőket.

Viktor Kravcsenko tengernagy, a hadiflotta volt vezérkari főnöke az ITAR-TASZSZ-nak csak annyit mondott a védelmi tárca újabb terveiről, hogy azok megvalósítása "technikailag lehetséges". Egyéb kommentárt nem kívánt fűzni a hírhez. A hírügynökség felidézte azt is: Viktor Csirkov tengernagy, a hadiflotta főparancsnoka nemrég kijelentette, hogy hadászati tengeralattjáróiknak a világtengereken folytatott jelenlegi tevékenysége maradéktalanul képes garantálni az ország biztonságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Itt a Toyota bZ4X – kódfejtőknek való a márka első elektromos modellje

Itt a Toyota bZ4X – kódfejtőknek való a márka első elektromos modellje

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!