szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Este kilenc órától szükségállapot van érvényben Csehországban a rendkívüli esőzések nyomán gyorsan emelkedő vízszint miatt. - jelentette be a cseh miniszterelnök egy rendkívüli kormányülést követően. Eddig legalább három halottt van, hárman eltűntek.

Szükségállapotot hirdetett ki a Cseh Köztársaság csaknem egész területére  a fokozódó árvízgondok miatt vasárnap este 21 órától a cseh kormány - közölte Petr Necas miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülése után.

 "A szükségállapot kihirdetésének célja, hogy hatékonyabbá tegyék a védelmi intézkedéseket és a kármentést" -  jelentette be  sajtóértekezletén a kormányfő.  Az intézkedés egyedül a pardubicei régióra nem vonatkozik.

 A kormány ugyanakkor döntést hozott arról, hogy a védelmi és kármentési munkálatokba 2000 katona kapcsolódhat be, s létrehozott egy 300 millió koronás azonnal használható mentőalapot is. Szükség esetén további 1,3 milliárd korona áll a víz által fenyegetett települések rendelkezésére.

Nagyon komoly helyzet alakult Prágában és Csehországban a hétvégére: a Moldva vízmagassága elképesztő sebességgel nő, a délután négy órai másodpercenként 1500 köbméteres vízhozam hétfőre a duplájára nőhet.

Délután országszerte öt megyéből, legalább négytucat településről jelentettek közvetlen veszélyt. Prágában fél háromtól lezártak nyolc metróállomást. Bejelentették, hogy egyes autóbuszjáratok se indulnak el. A prágai Na Františku kórházból 70 beteget evakuáltak és más kórházakban helyezték el őket. A főváros környékén a következő napokban akadozhat az áram- és gázellátás. - adta hírül a dotoho.blog.hu.

Nagyon súlyos a helyzet a dél-csehországi vidéken a megáradt Černá folyó miatt. De a folyamatos esőzések országszerte emelik a vízszintet.

Hírügynökségi jelentések szerint egy nőt a Prágától 30 kilométerre délre fekvő Trebenicében holtan találtak elöntött faházában. Egy embert az áradás sodorta törmelék beszorított a házába, a tűzoltóknak kellett kimenteni. Két férfi evezés közben tűnt el a Prágától délnyugatra lévő Hlasna Trebannál, a megáradt Berounka folyón.

©

Prágában a Moldva-partján a város több részén - Radotín, Zbraslav, Modrany, Kampa, Liben - mobil gátakat kezdtek építeni. A Moldva vízhozama reggeltől kora délutánig megduplázódott, másodpercenként 700 köbméterről 1550 köbméterre nőtt, de Tomás Hudecek ideiglenes megbízott polgármester szerint várhatóan tovább nő még, egészen 2500 köbméterig.

Csehországban vasárnap is szünet nélkül esett az eső. Az ország északi, hegyvidéki területein az elmúlt napok felhőszakadásaiban több mint 70 milliméter csapadék hullott. Petr Necas miniszterelnök délután aggodalmát fejezte ki, hogy "a legrosszabb még hátravan". Közölte ugyanakkor, hogy minden a mentésbe bevonható szervezetet mozgósítottak, és biztosította a lakosságot, hogy "senki sem marad magára a természeti csapással szemben".

Az autóforgalmat is több helyen korlátozni kellett a fővárosban, ezért a hatóságok arra szólítottak fel mindenkit, hogy ne utazzon Prágába, akinek nem feltétlenül szükséges. Közben befogadóközpontokat létesítenek, és autóbuszokat mozgósítottak, hogy szükség esetén evakuálni tudják a lakosságot az árvíz fenyegette városrészekből.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban további kiadós esőzésekre lehet számítani szinte az egész országban. Csehország 11 évvel ezelőtt, 2002 augusztusában élte át történetének legsúlyosabb árvizét, amely 14 megyéjéből 10-et sújtott, területének harmadát érintette, több mint 800 települést öntött el, 17 ember halálát okozta. Az árvíz akkor a prágai metró 51 állomásának mintegy felében súlyos károkat okozott.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en