szerző:
MTI

Viviane Reding uniós biztosként nem tehetne politikai tartalmú kijelentéseket, hiszen ő a szerződések őre, így "a szerepén kívül esik, hogy politikai minősítéseket tegyen" – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden a parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén.

A miniszter beszámolójában kifejtette: Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztosa több olyan kijelentést is tett Magyarországgal kapcsolatban, amelyek nem felelnek meg a tényeknek, és nem tükrözik az Európai Bizottság álláspontját. Egy ország alkotmánymódosításait és a jogállamiságot összekötni nem szerencsés, az alkotmánymódosítások kérdését rá kell bízni a nemzetekre – mondta.

Már a Tobin-ügy is megmutatta, hogy Reding politikai szerepbe csúszott, ugyanis a magyar belpolitikával kapcsolatos kifogásait akarta "becsempészni" az ügybe – tette hozzá.

Rubovszky György (KDNP) érdeklődésére a Tobin-ügyről a miniszter elmondta: jogi eszköze nincs Magyarországnak, hogy kikényszerítse ezt, de Francis Ciarán Tobin kifejezte, hogy kész Magyarországra jönni, és Alan Shatter ír igazságügyi miniszter is elkötelezett az ügy megoldása mellett. Hozzátette: a múlt héten jelezte Írország, hogy rövidesen választ várhatnak Tobintól, és remélhetőleg ez már az érkezési időpontját is tartalmazza.

Az EU nagyobb jogbiztonságot akar nyújtani a polgárainak, és ebből a szempontból ez az ügy egy teszt – mondta Navracsics Tibor. Kifejtette: ha az EU nem tud érvényt szerezni a magyarországi döntésnek, ha az látszik, hogy kikerülhető egy jogerős ítélet, joggal gondolható, hogy az európai igazságügyi együttműködésnek a hétköznapi életben nincs sok értelme.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyermeket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében saját akaratából őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését.

Lamperth Mónika (MSZP) arról érdeklődött, hogy miért változtatják meg a Margitszigetre vonatkozó szabályozást, "mi az a nyomós érv, ami miatt a közigazgatás egészét érdemes megbontani". Válaszában a tárcavezető kiemelte: a Margitsziget nem hagyományos közigazgatási terület, mert nincs lakossága. Az ottani vagyontárgyak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak, ezért a tulajdonosi struktúrához igazítják a közigazgatási rendszert – magyarázta. Megjegyezte: a Fővárosi Önkormányzat is önkormányzat, vagyis az egyik önkormányzattól a másikhoz kerül a terület, ráadásul a fővárosnak konkrét fejlesztési tervei vannak a területtel kapcsolatban.

Beszámolójában Navracsics Tibor beszélt arról, hogy régóta igény volt egy olyan új büntető törvénykönyvre, amely lépést tart a változó korral, és a megváltozott technikákat, az új bűncselekményeket, elkövetési magatartásokat is kezeli. Miközben a megelőzésre nagy hangsúlyt helyeznek, az új törvénykönyvben az elrettentés is nagyobb szerepet kap – közölte.

Az új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban kijelentette: az egy tízéves kodifikációs időszak gyümölcse. A kodifikációs bizottság letette a törvényszöveget a kormány asztalára, amelyet az változtatások nélkül terjesztett be az Országgyűlés elé – idézte fel. Hangsúlyozta: vállalható kompromisszumok születtek a parlamentben, és az új polgári törvénykönyv a legkorszerűbb, legfiatalabb lesz Európában.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a gyermekbarát igazságszolgáltatás remélhetőleg a mindenkori igazságügyi kormányzat egyik szívügye lesz. Fontos feladatnak nevezte a hatósági működés gyermekbaráttá tételét, a rendőrséggel együttműködve gyermekbarát meghallgató szobák kialakítását, valamint a megelőzést és a figyelemfelhívást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marad a hőség, jön a vihar, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Marad a hőség, jön a vihar, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

Kisebb tűz keletkezett az egyik tűzijátékos uszályon Budapesten

Kisebb tűz keletkezett az egyik tűzijátékos uszályon Budapesten

Két hónap alatt is elkel egy panel

Két hónap alatt is elkel egy panel