szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat hónap börtönbüntetést kapott egy év próbaidőre felfüggesztve az a cseh fiatalember, aki tavaly szeptemberben játék pisztollyal rálőtt Václav Klaus akkori cseh államfőre az észak-csehországi Chrastava kisvárosban, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált.

Pavel Vondroust hivatalos személy elleni támadással vádolták, amiért akár hat év börtönt is kaphatott volna. A libereci járási bíróság végül garázdaságnak minősítette az ügyet, és csütörtökön feltételes börtönbüntetésre ítélte a fiatalembert. Az államügyésznek még lehetősége van megfellebbezni a döntést.

A 27 éves férfi a bíróság előtt azt mondta, hogy tettével a Csehországban uralkodó állapotokra kívánta felhívni a figyelmet. "A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta őrizetbe vételekor a tévékamerák előtt tavaly szeptemberben. Hozzátette: ez volt az egyetlen lehetőség, hogyan mutassa ki elégedetlenségét. "Tojásokat dobálni nem akartam. Az nagyon banális, arra már senki sem figyel fel" – mondta a bírósági tárgyaláson.

Václav Klaus, akit tanúként idéztek a bíróság elé, a tárgyaláson nem jelent meg.

A nagy port felvert eset tavaly szeptember végén történt, amikor Klaus Chrastavában a felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. Az incidenst csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverezve, amely "kis energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki. A férfi közelről néhányszor rálőtt Klausra, akit később a prágai központi katonai kórházban kivizsgáltak, de csak kisebb sérülést állapítottak meg a jobb karján.

Az államfő testőrei nem reagáltak időben, a férfi elfutott, és még újságíróknak is nyilatkozott, mielőtt őrizetbe vette volna a rendőrség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

Nagyon hasznos kódot tesz minden bélyegére a német posta

Nagyon hasznos kódot tesz minden bélyegére a német posta

Dragomán: Tóth Kriszta szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Kriszta szívügye az olvasó gyerekek nevelése