szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elismeri, hogy hibázott, de az ellenzék követelésével szemben nem mond le a német védelmi miniszter egy pilóta nélküli katonai repülőgép (drón) kifejlesztésére irányuló több százmillió eurós projekt kudarca miatt.

Thomas de Maiziere hétfőn a Bundestag védelmi bizottságában tartott meghallgatása után sajtótájékoztatón elmondta: a minisztérium és ő maga sem járt el kellő körültekintéssel az úgynevezett Euro Hawk projekt során, amelyet azonban végül leállítottak, ami helyes döntés volt. Ezért "nincs miért lemondanom" - mondta az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott konzervatív politikus.

A miniszter távozását követelő ellenzék hétfőn parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, és várhatóan a szeptemberi országos parlamenti választásig napirenden tartja a májusban kirobbant ügyet.

Az amerikai Northrop Grumman légi- és hadiipari társaság Global Hawk nevű drónjának továbbfejlesztésére irányuló projekt 2000-ben kezdődött a Bundeswehr - a német hadsereg - és az EADS európai légi- és hadiipari konszern közreműködésével. A projektre nagyjából félmilliárd eurót költöttek, és az Euro Hawk prototípusának tesztjét is elkezdték, amikor a védelmi minisztérium leállította a fejlesztést. A májusi döntést azzal indokolták, hogy ésszerűtlenül sok pénzbe - nagyjából további 600 millió euróba - kerülne olyan állapotba hozni a repülőgépet, hogy a siker esélyével próbálkozhassanak a németországi hatósági repülési engedély beszerzésével. A fő probléma az, hogy az amerikai partner a helyi jogszabályoknak megfelelően nem adja ki a jármű teljes tervdokumentációját, amely nélkül viszont nem adható ki repülési engedély. Ezért egy sor amerikai gyártású alkatrészt, berendezést ki kellene cserélni.

Az ellenzék szerint a miniszter ellentmondásokba keveredett saját magával azzal kapcsolatban, hogy mikor szerzett tudomást a projekt végleges kudarcáról. Thomas de Maiziere a hétfői tájékoztatón hangsúlyozta, hogy őt mindig csak kezelhető, megoldható problémákról tájékoztatták munkatársai egészen május közepéig, amikor már nem volt visszaút. "Visszatekintve azt kell mondanom, hogy túl sokáig vártam, amikor az úgynevezett kezelhető problémákról hallottam. Rá kellett volna kérdeznem ezekre, és utasítanom kellett volna az apparátust, hogy állítson össze jelentést a bajokról és az orvoslásuk lehetőségeiről" - mondta a német védelmi miniszter. 

A kormány egyébként az Euro Hawk projekt bukása ellenére kitart a tárca drónvásárlási tervei mellett. A saját drón fejlesztését célzó projekttől független beszerzési terv szerint a német légierőt összesen 16 drónnal szerelik fel, de végső döntést a parlamenti választás és egy széles körű társadalmi vita után hoznak az ügyben.  

Thomas de Maiziere 2011 márciusa óta irányítja a védelmi minisztériumot. Elődje, Karl-Theodor zu Guttenberg a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült, és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt mondott le. Plágium miatt távozott a Merkel-kormány egy másik tagja, Annette Schavan oktatási miniszter is. A kancellár bizalmasának számító politikus februárban mondott le, miután megfosztották doktori címétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit