szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Prostitúcióval és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyeket igyekezett eltussolni az amerikai külügyminisztérium biztonsági szolgálata - jelentette hétfőn az amerikai CBS televízió az amerikai diplomáciai tárca egy hivatalosan még nem ismertetett belső jelentésére hivatkozva.

A CBS News szerint a Diplomáciai Biztonsági Szolgálat (DSS), amelynek feladata a külügyminiszter és a nagykövetek védelme, valamint a tárca mintegy 70 ezer alkalmazottja kötelességmulasztásainak kivizsgálása, legkevesebb nyolc ügyet próbált meg a szőnyeg alá söpörni. A külügyminisztérium belső főellenőre megállapította, hogy a DSS emberei vizsgálatokat próbáltak meg befolyásolni, manipuláltak vagy állítottak le.

Az egyik ilyen ügy az volt, hogy a bejrúti amerikai nagykövetség egyik tisztségviselője szexuálisan zaklatta a képviselet egyes, külföldi állampolgárságú őreit. Emellett kiderült, hogy a Hillary Clinton volt külügyminisztert a külföldi útjaira elkísérő biztonsági emberek rendszeresen igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait.

A főellenőri jelentéstervezet szerint a bagdadi nagykövetség szerződéses biztonsági őreit egy, a képviselet közelében működő, titkos kábítószer-kereskedő csoport látta el droggal. Több ügyben egyáltalán nem indult vizsgálat. A DSS emberei szerint a nyomozástól külügyi vezetők felszólítására álltak el. 

Az egyik eltussolt eset egy "érzékeny diplomáciai poszton" szolgálatot teljesítő nagykövet ügye volt, aki a testőreitől megszabadulva rendszeresen szórakozott prostituáltakkal. A misszióvezetőt berendelte ugyan Patrick Kennedy igazgatási ügyekért felelős államtitkár, ám az illető ezután visszatérhetett állomáshelyére.

A belső jelentés szerint az említett esetek kivizsgálásnak hátráltatása kétségbe vonja az eljárás tisztességes mivoltát, sebezhetővé teszik a tárcát a kémelhárítás terén és lehetővé teszi a "bűnözői magatartás" folytatását.

Barack Obama amerikai elnök egy hasonló botrány után, ami a kormányzati vezetők védelméért és a pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős Secret Service-nél robbant ki,  március végén új vezetőt nevezett ki a szolgálat élére Julie Pierson személyében.

A Sercret Service-t tavaly súlyos botrány rázta meg, amikor kiderült, hogy ügynökei, akik a kolumbiai Cartagenában az elnök látogatását készítették elő, prostituáltakat vittek fel szállodai szobáikba. 

A cartagenai botrány 2012. április 11-én pattant ki, amiatt, hogy a Secret Service 12 embere és az amerikai fegyveres erők további 12 tagja összesen 21 nőt, köztük prostituáltakat vitt fel a szállására. Az amerikai államok csúcstalálkozóját megelőzően a szolgálat 200 tagja tartózkodott Kolumbiában, akik közül 12 ellen indult vizsgálat, és végül kilencet marasztaltak el. 

A Secret Service az eset nyomán új szabályzatot bocsátott ki, amely egyebek mellett megtiltotta a szolgálat munkatársainak, hogy külföldön tartózkodva jelentősebb mennyiségű alkoholt fogyasszanak, és hogy külföldi állampolgárokat fogadjanak a szállásukon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen még nem volt: megjött a világ első szónikus lézertévéje

Ilyen még nem volt: megjött a világ első szónikus lézertévéje

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Koronavírus-fertőzésben hunyt el a DK dunaújvárosi képviselője, Utassy Éva

Koronavírus-fertőzésben hunyt el a DK dunaújvárosi képviselője, Utassy Éva