szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegy év börtönbüntetést szabtak ki hétfőn Kuvaitban egy nőre, aki a bíróság megítélése szerint az emírre nézve sértő bejegyzéseket tett közzé a Twitteren.

Huda al-Ajmit három vádpontban találták bűnösnek: a kuvaiti emír megsértése, a rezsim megdöntésére való buzdítás, illetve mobiltelefonjának nem megfelelő használata címén. Az első két vádpont miatt öt-öt évet, a harmadik miatt pedig további egy év szabadságvesztést kapott. 

A kuvaiti hatóságok tavaly október óta folytatnak hadjáratot az interneten megjelenő ellenzéki hangok ellen. A hétfőn kiszabott büntetés az eddigi legsúlyosabb ítélet egy ilyen jellegű ügyben. Huda al-Ajmi, aki határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, az első nő, akit Twitter-bejegyzések miatt ítéltek börtönbüntetésre. 

Rasíd al-Enezi ellenzéki aktivista január óta ül börtönben, 20 hónapos büntetését tölti az emírt bíráló Twitter-üzenetei miatt. Áprilisban első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy ellenzéki vezetőt, volt parlamenti képviselőt az emír megsértéséért. Muszallam al-Barrak egy tavaly októberi ellenzéki tüntetésen gyakorlatilag zsarnoknak nevezte Szabah el-Ahmad al-Szabah kuvaiti emírt. 

Kuvaitban az emír bírálata az állambiztonság elleni támadásnak minősül és 5 év szabadságvesztéssel büntethető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

700 kilométeres hatótávval támad az új Audi A6 E-Tron villanyautó

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon