szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz rendőr vonult kedd reggel a török nagyvárosban, Isztambulban a Taksim térre, a demonstrációk helyszínére – közölték szemtanúk.

A beszámolók szerint a rendőrség vízágyúkkal felszerelt páncélosok támogatásával áthatolt a barikádokon, amelyeket a tüntetők emeltek a térre vezető főutakon. A rendőrök rövid időre bevetett könnygázzal és gumilövedékekkel kényszerítették a nem nagy számú demonstrálót, hogy a térrel szomszédos Gezi parkba meneküljön – ahol előzőleg már több száz tüntető vert sátrat –, de oda már nem vonultak utánuk.

Hüseyin Avni Mutlu isztambuli kormányzó azt hangsúlyozta Twitter-oldalán, hogy a műveletnek nem célja a tüntetők kiűzése a parkból. "Célunk a feliratok és képek eltávolítása az Atatürk-szoborról és az Atatürk Kulturális Központról. Más célunk nincs" – írta a kormányzó. Hozzátette, hogy a rendfenntartó erők "nem nyúlnak a Gezi parkhoz és a Taksim térhez", a tüntetőket pedig arra intette, hogy "tartsák magukat távol (provokátorok) lehetséges gaztetteitől". 

Az Anatolia hírügynökség jelentése szerint a rendőri alakulat parancsnoka tárgyalt néhány tüntetővel, és meggyőzte őket arról, hogy szedjék össze sátraikat és távozzanak. Közölte: nem akar erőszakot alkalmazni, egyben önkéntes távozásra szólította fel őket. A tiltakozók egy része ezt elfogadta, és üdvözölte a rendőrség békés fellépését. A felek még meg is tapsolták egymást.  

Az ugyanakkor nem tisztázott, hogy mindenki így vélekedett-e, mert egyes fiatalok a tér körüli utcákba szóródtak szét, és onnan kövekkel, benzines palackokkal dobálták a rendőröket. A biztonsági erők ennek ellenére leszerelték a tér nagy épületére rögzített transzparenseket, és a helyükre egy nagy török zászlót, valamint az államalapító Mustafa Kemal Atatürk képét függesztették. 

Recep Tayyip Erdogan kormányfő szerdán találkozik a Gezi parki tüntetők vezetőivel. "Találkozót kértek a miniszterelnökkel, ő pedig beleegyezett, hogy találkozzák a szervezőkkel" – mondta Ankarában újságíróknak Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a cél a tiltakozó akciók leállítása lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!