szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Blogján kért véleményt szerdán az 5 Csillag Mozgalom (M5S) tagjaitól a civil formáció vezetője, Beppe Grillo, mivel az M5S egyik szenátora Grillónak tulajdonította a mozgalomnak a hét végi helyhatósági választásokon elszenvedett kudarcát.

"Grillo a mozgalom egyetlen reménye. Akinek ezzel kapcsolatban kétségei vannak, nyugodtan távozhat. A frakció többsége nem osztja Gambaro véleményét" - kommentálta Vito Crimi, az M5S volt szenátusi frakcióvezetője politikustársa, Adele Gambaro kijelentéseit.

Gambaro a SkyTg24 hírtelevíziónak adott interjúban Grillo stílusát, az M5S alapítója blogján megjelenő politikaellenes kijelentéseket okolta azért, hogy a mozgalom a hét végi helyhatósági választásokon a több mint ötszáz önkormányzatból csak kettőt szerzett meg. Az M5S a legnagyobb pártként végzett a tavaly őszi időközi helyhatósági és az idén februárban tartott parlamenti választásokon is.

Gambaro elítélte Grillónak az olasz parlament elleni kirohanásait is, azt hangoztatva, hogy miközben az M5S szenátorai dolgoznak, Grillo nincsen ott, nem tudja, miről beszél. Grillo szokása szerint blogján válaszolt s Gambaro távozását követelte a mozgalomból. 

Nem Gambaro volt az első, aki a parlamentbe jutás után Grillót kritizálta: az M5S képviselőházi frakciójának két tagja június 7-én átült a függetlenek közé. A Corriere della Sera napilap szerdai kommentárja szerint Gambaro csak a jégyhegy csúcsa, az 5 Csillag Mozgalomnak már 30-40 parlamenti tagja mérlegeli, hogy faképnél hagyja Grillót.

Az M5S választási ígérete szerint lecserélte parlamenti frakcióvezetőit, akik háromhavonta váltják egymást: Riccardo Nuti lett a mozgalom új alsó házi frakcióvezetője, Nicola Morra pedig a szenátusi frakció élére került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Gyereknek szánt lakberendezési kollekcióval rukkolt elő Jane Goodall

Gyereknek szánt lakberendezési kollekcióval rukkolt elő Jane Goodall